Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13 fengsel uten undervisning

13 av 47 norske fengsel står idag uten utanningstilbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Undervisningen i norske fengsler er stort sett god, men det er en del som kan forbedres, sier professor Terje Manger ved Universitetet i Bergen.

Han står bak en ny rapport om hva slags utdanning innsatte i norske fengsler har, og hva de kunne tenke seg å ta.

Fangene forteller om flere problemer, slik Veronica Orderud gjorde i Dagbladet i går.-  Over halvparten av elevplassene i fengsel er innenfor videregående opplæring. Og to tredjedeler av disse plassene er innenfor allmennfag. Men når de innsatte blir spurt hva de vil ta, så svarer to tredjedeler at de vil ta yrkesfag. Det er et stort misforhold, sier Manger.

Det er også et problem at 13 av 47 norske fengsler ikke har et utdanningstilbud, og at noen fengselet gir for dårlig informasjon om utdanningstilbudet.

-  Noe må gjøres

Gunnar Gundersen, representant for Høyre i utdanningskomiteen på Stortinget, mener at noe må gjøres med situasjonen.

-  Det er viktig at de fangene som er motiverte for å ta utdanning, får en skikkelig oppfølging. I dag må en ofte være sterk, og stå på for å klare det, sier Gundersen, som mener det er for dårlig at 13 av landets fengsel ikke har et utdanningstilbud.

Det er Odd Einar Dørum, utdanningspolitisk talsmann i Venstre, enig i.

-  Samfunnet er i endring, og høyere utdanning er i ferd med å bil grunnutdanning. Dermed må vilkårene for å ta høyere utdanning i fengsel bedres, sier han.

Løfter fra regjeringen

Åge Rosnes (SV), statssekretær i Kunnskapsdepartementet, mener regjeringen allerede har bedret vilkårene for utdanning i fengsel. -  Noe av det første vi gjorde da vi kom i regjering, var å styrke fengselsundervisningen. Vi har økt rammene med 25 millioner, og totalutgiftene er i dag på 140 millioner. Og det er nettopp fordi det er et behov for å bedre dette. Vi har en klar målsetting om at det skal tilbys undervisning i alle fengslene, sier Rosnes.