13 generaler, 4 majorer og 29 oberster har ikke fast jobb

Nå beskyldes Forsvaret for sløsing med kompetanse.

- IKKE TIL Å UNNGÅ: Mener forsvarssjef Harald Sunde (bildet) ved hans talsmann Bent-Ivan Myhre. Foto: Erling Hægeland /Dagbladet
- IKKE TIL Å UNNGÅ: Mener forsvarssjef Harald Sunde (bildet) ved hans talsmann Bent-Ivan Myhre. Foto: Erling Hægeland /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Forsvaret beskyldes for sløsing med kompetanse fordi 42 av deres mest erfarne ledere står uten fast jobb, og i stedet blir tilbudt midlertidig prosjektarbeid.

Kritikken kommer fra toppsjefene selv, skriver Dagsavisen.

Av de 42 er 13 generaler, 4 er tostjerners generalmajorer og 29 er oberster. Flere av dem har over 40 år bak seg med internasjonalt og nasjonalt arbeid.

Ifølge anslag avisen har utført basert på offiserenes minimumslønnstrinn, er de løpende lønnsutgiftene til toppsjefene som holdes på midlertidige kontrakter, på minst 25,3 millioner kroner.

Både Norsk Offisersforbund (NOF) og Befalets Fellesorganisasjon (BFO) er kritiske:

- Vi opplever at Forsvarets øverste ledelse dytter dette problemet under teppet, sier nestleder Jens B. Jahren i BFO.

NOF-leder Egil Andre Aas sier at ressursene forvaltes dårlig:

- Disse lederne har kunnskap og ferdigheter som har brakt dem opp på et visst nivå. Det er bortkastet å sette dem til helt andre oppgaver. Noen er sendt til prosjektstillinger med et mer eller mindre fornuftig innhold, andre har ikke det. Mange har i perioder ikke jobb i det hele tatt, sier Aas.

Forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, sier at situasjonen ikke er til å unngå. Han mener det samme skjer blant annet i Utenriksdepartementet, der ambassadører kommer hjem og blir spesialrådgiver i departementet.

- Man forsøker alltid å utnytte den kompetansen de ansatte har. Men det er ikke alltid man får det til, sier han.

(NTB)