Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ronny Arnesen (58) jobbet med verdens trolig beste grottedykker

13 innestengt i grotte: - Kampen mot panikken vanskeligst, mener redningsveteran

- Fordel at de innesperrede er barn, mener redningsekspert Ronny Arnesen.

FANGET I GROTTE: I ti dager har redningsmannskaper forsøkt å redde 13 personer som ble innesperret i ei grotte i Thailand. Video: AP Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Det jobbes på spreng for å hente ut guttene fra grotten før regnet kommer. Målet er å hente ut guttene i dag eller i morgen.

- Guttene må nok dykke, men helst så lite som mulig, sier Sanpon Kaeeri i thailandsk nødetat til NRK.

Et truende regnvær mot slutten av uka setter nå verdens fremste grottedykkere i en skvis, i aksjonen for å redde ut 12 barn og deres fotballtrener fra ei grotte i Nord-Thailand.

Skal de vente til regnet er over - og risikere at forholdene blir verre i den oversvømte grotta - eller sette i gang en framskyndet redningsaksjon?

En av dem som venter spent på svaret, er grottedykker og redningsveteran fra 30 år som brannmann, Ronny Arnesen (58).

- Det er en veldig vanskelig situasjon, sier Arnesen, som selv har vært grottedykker siden 1983.

UMULIG Å SI: - Det er så mange ukjente faktorer, at det er helt umulig å svare på hvor lang tid det vil ta, sier redningsekspert Ronny Arnesen om redningsaksjonen i Tham Luang-grotten i Nord-Thailand. Foto: Privat
UMULIG Å SI: - Det er så mange ukjente faktorer, at det er helt umulig å svare på hvor lang tid det vil ta, sier redningsekspert Ronny Arnesen om redningsaksjonen i Tham Luang-grotten i Nord-Thailand. Foto: Privat Vis mer

- Fordel at de er barn

Arnesen jobbet tett med verdens antatt beste grottedykker, briten Rick Stanton, i arbeidet for å få døde ut av Plura-grotten i Nord-Norge i 2006 og 2014. Stanton er mannen som mange håper vil bli nøkkelen til å få de innesperrede ut.

Arnesen er ikke i tvil om hva som vil bli vanskeligst, når aksjonen settes i gang.

- Det blir den mentale tilstanden til dem som skal reddes, i forhold til panikk, sier han til Dagbladet.

Mange synes det er fælt at 12 av de 13 innesperrede er barn. Arnesen tror tvert imot at det er en fordel.

- Barn har en veldig respekt for voksne i en slik setting, sier han, og forklarer at de lettere gjør som de får beskjed om.

- Dessuten har de mindre kropper og er ikke så sterke, slik at hvis de får panikk, er de lettere å håndtere enn voksne folk.

Ukjente faktorer

Arnesen peker på en rekke ukjente faktorer når de innesperrede skal tas ut fra den oversvømte Tham Luang-grotten, ved hjelp av ei utspent line som gjør det mulig å finne veien ut.

Hvor lang tid det vil ta å få dem ut fra omtrent fire kilometer inne i grotten, er derfor umulig å si:

- Det er avhengig av sikten. Ser du ti centimer, ser du ingenting, eller ser du en meter? Så kommer det an på hvor store avstander de skal fraktes gjennom vann, hvor store luftlommene er, og om det er trange passasjer. Det er så mange ukjente faktorer, at det er helt umulig å svare på hvor lang tid det vil ta.

INNESPERRET: Her er noen av guttene fra et fotballag som sitter fanget i Tham Luang-grotten, mens de får medisinsk behandling. Foto: Bilde fra video fra Thai Navy Seal via REUTERS/Scanpix
INNESPERRET: Her er noen av guttene fra et fotballag som sitter fanget i Tham Luang-grotten, mens de får medisinsk behandling. Foto: Bilde fra video fra Thai Navy Seal via REUTERS/Scanpix Vis mer

Det ideelle tror han ville vært å bruke to dykkere for hver person som skal ut.

- Det ideelle ville være å ha 26 grottedykkere, og ta ut alle ungene på en gang i en lang, lang rekke, men det vil ikke skje, for det er ikke kapasitet til det.

Redningsarbeiderne som forsøker å få guttelaget ut av grotten, lover ifølge NTB å ikke gjøre noe som setter deres liv eller helse i fare.

Risiko-aksept

Han sier at det til syvende og sist vil bli et kompromiss mellom effektivitet og sikkerhet.

- Hvis de kommer til at vannet vil stige, og folk kan drukne, kommer de til å trå til og akseptere en høyere risiko enn det ideelle.

For Arnesen er det betryggende at Rick Stanton er på plass i Thailand og står i sentrum for redningsaksjonen. Det skyldes ikke bare at den pensjonerte brannmannen har lang redningsfaglig bakgrunn, og regnes som kanskje verdens fremste grottedykker.

- Han er et menneske med en utrolig stor mental kapasitet og store kunnskaper. Han har vært inne i flere redningsaksjoner rundt omkring i verden, og har tidligere reddet mennesker i lignende situasjoner - men kanskje litt enklere enn den han nå er ute for. Og i tillegg er han veldig hyggelig og ydmyk, sier Arnesen til Dagbladet.