Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13 menneskeføtter ikledd joggesko er skylt i land i samme område siden 2007

Men rettsmedisinerne mener de har svaret på mysteriet.

SAMME OMRÅDE: Kartgrafikken viser hvor tolv av føttene er funnet - alle, rundt Georgiastredet i British Columbia. Grafikk: Rettsmedisineren i British Columbia
SAMME OMRÅDE: Kartgrafikken viser hvor tolv av føttene er funnet - alle, rundt Georgiastredet i British Columbia. Grafikk: Rettsmedisineren i British Columbia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 8. desember var kanadiske Mike Johns og hunden på tur i sjøkanten på Vancouverøya, vest for storbyen med samme navn. Der gjorde de et makabert funn: en menneskelig venstrefot med skinnlegg og leggbein, ikledd en hvit sokk og en svart joggesko, skriver New York Times.

- Det så ut som om foten var helt intakt. Leggbeinet virket fremdeles, og knoklene var festet sammen øverst oppe, sier Johns til CTV News.

Det er spesielt nok - hadde det ikke vært for at dette er det hittil 13. funnet av menneskeføtter i joggesko siden 2007, i samme område i British Columbia. I tillegg er fem føtter funnet sør for grensen til USA, i delstaten Washington.

- I begynnelsen virket det mer merkelig, men nå har det skjedd så mange ganger, sier Joshua Constandinou, en kaféeier i tettstedet Jordan River, en knapp kilometer fra funnstedet, til New York Times.

FUNNET I VANNKANTEN: Den 13. foten ble funnet 8. desember, ved tettstedet Jordan River på Vancouverøya. Foto: Blake Handley / Creative Commons
FUNNET I VANNKANTEN: Den 13. foten ble funnet 8. desember, ved tettstedet Jordan River på Vancouverøya. Foto: Blake Handley / Creative Commons Vis mer

Inspirerte Horst-roman

Dagbladet omtalte fotfunnene i provinsen British Columbia allerede i mars 2008. Den gang var tre høyreføtter funnet på forskjellige øyer i Georgiasundet mellom Vancouverøya og byen.

Fotfunnene er verdenskjent, og fant til og med veien inn i Jørn Lier Horsts 2010-roman «Bunnfall», der mysteriet er lagt til Stavern. I tillegg har spøkefugler ved flere anledninger lagt poter fra dyr eller rått kjøtt inni joggesko som så er blitt plassert på stranda.

Det florerer mange forslag til forklaring på hvorfor enkeltføtter i joggesko, uten resten av kroppen, havner på land akkurat her. Naturkatastrofer som tsunamien i 2004 er blitt nevnt; det samme er fly- eller båtulykker til havs. Andre mener det må skyldes menneskesmugling eller at en seriemorder går løs.

Men områdets ansvarlige rettsmedisiner har i samtlige av de tolv tidligere tilfellene utelukket at noe kriminelt ligger bak, skriver New York Times.

Naturlig prosess

Patologene kommer til at ingen av føttene viser tegn på vold. I tillegg har de identifisert åtte av føttene - blant dem to venstre/høyre-par, dvs. at de tilhørte til sammen seks personer. De resterende fire føttene tilhører menn, ifølge The Guardian.

Alle foteierne har enten tatt livet av seg eller omkommet i ulykker. Føttene er så skilt fra resten av kroppen i den naturlige forråtnelsesprosessen, konkluderer rettsmedisinerne.

HAR INSPIRERT NORSK ROMAN: I Jørn Lier Horsts krimroman «Bunnfall» (2010) skylles fire venstreføtter opp på stranda i Stavern. Omslag: Gyldendal
HAR INSPIRERT NORSK ROMAN: I Jørn Lier Horsts krimroman «Bunnfall» (2010) skylles fire venstreføtter opp på stranda i Stavern. Omslag: Gyldendal Vis mer

Det kanadiske ridende politi (landets føderale politi, red.anm.) jobber nå med å finne identiteten til eieren av den 13. foten.

- Letingen vil ikke begrense seg til Canada, sier politiets talsmann Andy Watson.

I løpet av vinteren forekommer det som kalles «kongeflo» - uvanlig høy flo - langs kysten av British Columbia. Når sterke havstrømmer og skoenes flyteegenskap tas i betraktning, må etterforskerne regne med at føttene kan komme fra så langt unna som Alaska i nord eller Oregon i sør.

Godt beskyttet

Etter det tredje funnet i 2008 forklarte havforsker Curtis Ebbermeyer, med spesialkompetanse på flytende objekter, følgende overfor nyhetsbyrået AP:

- Joggesko flyter bra, og beskytter samtidig den døde kroppdelen; på et lik er det som regel det ubeskyttede hodet som brekker av først, de beskyttede kroppsdelene går sist, sa forskeren.

Ebbermeyer la til at det ikke nødvendigvis er noen tilfeldighet at de blir funnet i samme område:

- Venstre- og høyresko blir ofte skylt på land til ulike tidspunkter og på ulike steder, fordi de har ulike flyteegenskaper; det fins strender som tiltrekker seg enten den ene eller andre varianten; vinden og havstrømmene sorterer dem, sa professoren.

ETTERFORSKNING: Bildet viser Det kanadiske ridende politis plansje fra juli 2008, da fem føtter var blitt funnet i Georgiasundet. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press / AP / NTB Scanpix
ETTERFORSKNING: Bildet viser Det kanadiske ridende politis plansje fra juli 2008, da fem føtter var blitt funnet i Georgiasundet. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press / AP / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!