13 millioner på flukt fra krig i Syria og Irak

Rundt 13,6 millioner mennesker er nå på flukt fra krigene i Syria og Irak, og mange er uten mat eller tak over hodet når vinteren kommer, sier FNs høykommissær for flyktninger UNHCR.

SYRISKE BARN: Kurdiske barn fra Syria varmer seg på et bål i en flyktningeleir i Suruc på grensa mellom Tyrkia og Syria. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda
SYRISKE BARN: Kurdiske barn fra Syria varmer seg på et bål i en flyktningeleir i Suruc på grensa mellom Tyrkia og Syria. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amin Awad, som er UNHCR-direktør for Midtøsten og Nord-Afrika, sier at verden er i ferd med bli ufølsom for flyktningenes behov.

- Når vi nå snakker om en million mennesker som er fordrevet på to måneder, eller 500.000 fra den ene dagen til den andre, reagerer verden simpelthen ikke, sier Awad.

De 13,6 millioner på flukt inkluderer 7,2 millioner internt fordrevne i Syria og 3,3 millioner syrere som har flyktet ut av landet.

I Irak er 1,9 millioner mennesker fordrevet i år som følge av stammemotsetninger og offensiven til Den islamske staten (IS). De kommer i tillegg til 1 million som er på flukt fra før, og 190.000 som har forlatt landet.

Nabolandene bærer byrden Det store flertallet av de syriske flyktningene har tatt seg over grensa til Libanon, Jordan, Irak eller Tyrkia, fire land som setter resten av verden i forlegenhet på grunn av sin støtte til hjemløse syriske flyktninger, ifølge Awad.

- Andre land i verden, spesielt europeerne og andre rundt forbi, burde åpne sine grenser og dele byrdene, sier han.

Verdens matvareprogram WFP har nylig redusert matrasjonene til 4,5 millioner mennesker, og pengemangel kan tvinge organisasjonen til ytterligere reduksjoner neste måned, sier talskvinne Elisabeth Byrs.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer