Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

13 millioner på flukt fra krig i Syria og Irak

Rundt 13,6 millioner mennesker er nå på flukt fra krigene i Syria og Irak, og mange er uten mat eller tak over hodet når vinteren kommer, sier FNs høykommissær for flyktninger UNHCR.

SYRISKE BARN: Kurdiske barn fra Syria varmer seg på et bål i en flyktningeleir i Suruc på grensa mellom Tyrkia og Syria. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda
SYRISKE BARN: Kurdiske barn fra Syria varmer seg på et bål i en flyktningeleir i Suruc på grensa mellom Tyrkia og Syria. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amin Awad, som er UNHCR-direktør for Midtøsten og Nord-Afrika, sier at verden er i ferd med bli ufølsom for flyktningenes behov.

- Når vi nå snakker om en million mennesker som er fordrevet på to måneder, eller 500.000 fra den ene dagen til den andre, reagerer verden simpelthen ikke, sier Awad.

De 13,6 millioner på flukt inkluderer 7,2 millioner internt fordrevne i Syria og 3,3 millioner syrere som har flyktet ut av landet.

I Irak er 1,9 millioner mennesker fordrevet i år som følge av stammemotsetninger og offensiven til Den islamske staten (IS). De kommer i tillegg til 1 million som er på flukt fra før, og 190.000 som har forlatt landet.

Nabolandene bærer byrden Det store flertallet av de syriske flyktningene har tatt seg over grensa til Libanon, Jordan, Irak eller Tyrkia, fire land som setter resten av verden i forlegenhet på grunn av sin støtte til hjemløse syriske flyktninger, ifølge Awad.

- Andre land i verden, spesielt europeerne og andre rundt forbi, burde åpne sine grenser og dele byrdene, sier han.

Verdens matvareprogram WFP har nylig redusert matrasjonene til 4,5 millioner mennesker, og pengemangel kan tvinge organisasjonen til ytterligere reduksjoner neste måned, sier talskvinne Elisabeth Byrs.

Selv om det nylig er lovet nye midler, trengs det fortsatt 325 millioner dollar til å dekke operasjonene i Syria og resten av regionen ut 2014.

Må kutte foran vinteren - Om ikke disse løftene blir noe av, vil WFPs økonomiske situasjon være dyster, og vi må regne med kutt i hjelpen kommende vinter, sier hun.

UNHCR sier de mangler 58,5 millioner dollar til å hjelpe 990.000 mennesker med forberedelsene til vinteren. Dermed må det prioriteres hardt.

FN trekker fram EU, USA, Japan, Norge og noen arabiske golfstater som viktige donorer. Men tallene viser at Russland og Kina bare har bidratt med 0,1 prosent hver av den humanitære hjelpen som er framskaffet til Syria hittil i år.

Awad mener de kan gjøre mer, og at humanitær hjelp må prioriteres så lenge det ikke er en politisk løsning.

- De må bidra på en eller annen måte, de som andre, sier Awad.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling