13 mindreårige tok sine liv etter seksuelle overgrep fra prester

Ny skandale under opprulling i den katolske kirka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):En kommisjon som undersøker seksuelle overgrep innen den belgiske katolske kirka la fram en rapport i ettermiddag med 475 anklager om overgrep. Rapporten bekrefter 13 sjølmord blant mindreårige ofre.

Ifølge rapporten fra kommisjonen, som ble ledet av barnepsykiateren Peter Adriaessens, var to tredeler av ofrene mannlige, men den nevner også hundre kvinnelige ofre for overgrep.

Et hundretalls av de 199 sidene i rapporten bringer vitnemål fra ofrene.

Politisk sak Rapporten fikk straks kallenevnet «Den kirkelige Dutroux-rapporten», oppkalt etter skandalen omkring Marc Dutroux, som i 1996 ble arrestert etter å ha seksuelt mishandlet og drept seks jenter i Belgia.

Det fransk-språklige Sosialistpartiet, som leder de hittil håpløse regjeringsforhandlingene i Belgia, krevde straks at rapporten må legges fram i Parlamentet, fordi dette er «et spørsmål for samfunnet og for rettsvesenet, og ikke bare et kirkelig spørsmål».

Rapporten har undersøkt mulige overgrep fra 1960-tallet og fram til siste halvdel av 1980-tallet. I april måtte biskopen av Brugge, Roger Vangheluwe, innrømme å ha hatt kjønnslig omgang med mindreårige både før og etter å ha blitt biskop. Han måtte gå av.

Ikke ett eneste kirkesogn i Belgia frikjennes for overgrep, framgår det av rapporten. Dette viser hvor omfattende kulturen for overgrep har vært i de kirkelige kretsene. Kommisjonen mottok de fleste av meldingene om overgrep etter at biskop Vangheluwe måtte gå av i april.

13 selvmord Kommisjonsleder Adriaessens fordømmer «loven om taushet» som gjaldt i årtier innenfor kirkelige kretser når det gjaldt seksuelle overgrep. I Rapporten får man lese flere hundre tidligere elever ved religiøse skoler fra særlig 1960- og 1970-tallet som forteller om overgrep fra sine religiøse foresatte.

Noe av det mest rystende ved rapporten er sjølmordene blant ofrene. Rapporten har bekreftet 13 tilfeller, og den har også bekreftet ytterligere seks forsøk på å ta sitt eget liv.

- Som et barn utsatt for overgrep, ble jeg sjøl mange år seinere overgriper. Jeg ble dømt i 1994 til åtte års ubetinget fengsel for brudd på sømmelig adferd og oppfordring til usømmelighet under skjerpende omstendigheter gjennom å utøve autoritet over mindreårige, forteller en som både er offer og overgriper i rapporten.

AVGÅTT: Rober Vangheluwe måtte i april gå av som biskop i Brugge på grunn av overgrep mot mindreårige, både før og etter at han ble biskop. En rekke ofre har stått fram etter at Vangheluw. Foto: Reuters
AVGÅTT: Rober Vangheluwe måtte i april gå av som biskop i Brugge på grunn av overgrep mot mindreårige, både før og etter at han ble biskop. En rekke ofre har stått fram etter at Vangheluw. Foto: Reuters Vis mer