På VINGENE IGJEN:  Norwegian har tre av fire innenlandsruter på plass fredag - og forklarer passasjerene hvordan de skal finne ut av det. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX.
På VINGENE IGJEN: Norwegian har tre av fire innenlandsruter på plass fredag - og forklarer passasjerene hvordan de skal finne ut av det. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX.Vis mer

- 13 minutter i Norwegians telefonkø? Bare tull

Erfaren flykunde i Stavanger spør - markedsdirektøren i Norwegian svarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Åge Gjesdal i Stavanger jobber med flyfrakt som sjåfør i Maksi Distribusjon på Stavanger Lufthavn Sola. Han har kontakt med SAS, Norwegian og de andre flyselskapene flere ganger om dagen, og vet bedre enn de fleste hvordan både folk og pakker tar seg fram med fly.
Derfor ble han beroliget da Norwegian tidligere i dag gikk ut og fortalte at de flyr tilnærmet normalt igjen innenlands. Fredag er det ingen askeskyer i sikte.

Det synes Gjesdal var fint siden han venter besøk fra kjæresten i Molde fredag kveld - med Norwegian-fly på billetter som er bestilt for lenge siden.

Men så dukker det opp askebeskjeder og info fra Norwegian i løpet av ettermiddagen som selv ikke en erfaren flybefrakter greier å finne ut av.

Her kommer spørsmålene fra en mer enn gjennomsnittlig erfaren flykunde. Og markedsdirektør Åsta Braathen i Norwegian forsøker å oppklare.

- Kansellert fredag pga vulkanaskeGjesdal:- Jeg fikk beskjeder om endringer fordi min mobil er gitt opp som referanse ved bestilling. Kjæresten har billett med DY 425 fra Molde 18.25 til Gardermoen fredag og videre med DY 544 21.55 til Stavanger.
- Klokka 16.37 i dag kom denne sms'en fra Norwegian: «Vi beklager å meddele at dine flygninger 23. april er kansellert på grunn av vulkanaske i luftrommet. Vennligst se www.norwegian.no for mer info».
 - Hvordan vet Norwegian at luftrommet blir stengt på grunn av aske 26 timer før avgang når de selv og andre eksperter for noen timer siden har fortalt i media at alt ser bra ut på fredag? Og på hjemmesiden deres finner jeg ikke noe om askeproblemer fredag.

Braathen: - Vi beklager feil begrunnelse i denne sms'en. Det er en gammel sms som skulle vært erstattet med annet innhold. Grunnen til at ruten er kansellert er ikke aske på fredag, men at ikke alle flyene vil være i posisjon på grunn av problemene tidligere i uka. Vi skal sende ut en ny beskjed.  Og her kan passasjerene se hele lista over våre fly og innstillinger fredag.

- Det går jo fra Molde likevelGjesdal: - Nå har jeg sjekket der. DY 425 går fra Molde til Gardermoen, og kjæresten min kan altså komme dit på den gamle billetten. DY 544 til Sola 21.55 er innstilt, men det går jo et Norwegian-fly fra Gardermoen til Sola 20.10, som hun kan rekke. Hvorfor kansellerer Norwegian da hele greia?

Braathen: - Billetten er trolig bestilt som gjennomgående reise, og da reagerer systemet vårt med beskjed om full kansellering så lenge ikke alt går etter den opprinnelige planen. Sånn er det bygd. Passasjerene kan ta kontakt med vår kundetelefon. Der var gjennomsittlige ventetid nede i 13 minutter i dag, og våre folk gjør hva de klan for å finne en løsning.

- 13 minutter?Gjesdal: - 13 minutter?  Bare tull, eller så har jeg vært ekstremt uheldig. Tidligere i dag har jeg stått i telefonkø i fire timer tilsammen uten å komme fram, alle gangene mer enn 30 minutter.  Jeg prøvde nå i kveld igjen, og ga opp etter 24 minutter.

Braathen: - Jeg kan alternativt anbefale våre Facebookgruppen Norwegian, der over 40.000 mennesker har utvekslet praktiske løsninger de siste dagene. De fleste tips om løsninger finnes der.

- I orden i helgenGjesdal: - Nå kjører jeg til Sola og kjæresten til flyplassen i Molde for å se om vi finner en åpen Norwegian-skranke med noen som kan hjelpe oss der.

Braathen: - Fredag vil tre firedeler av innenriksflyene våre gå etter planen. Andelen gjennomførte flyginger har økt for hver dag. I løpet av helgen håper vi å være 100 prosent a jour igjen. Hvis det ikke blir mer askestopp. Og de første dagene er det fortsatt lurt å møte opp på flyplassene til ruter som går. Det er ofte flere ledige plasser enn det som synes fordi mange som har bestilt allerede har bestemt seg for å bruke bil, buss eller tog.