13 nordmenn krever corona-erstatning

Én har fått erstatning, mens en annen har fått avslag. Nå venter resten på svar.

BEHANDLING: 13 personer har søkt om pasientskadeerstatning relatert til corona-smitte. Foto: Heiko Junge / NTB
BEHANDLING: 13 personer har søkt om pasientskadeerstatning relatert til corona-smitte. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Restriksjonene er i ferd med å strammes til igjen, og smittetallene øker. Tirsdag ble det meldt om 106 nye koronatilfeller i Oslo. Det er over en dobling fra foregående døgn, da antallet var 52.

Pandemien har også medført søknader hos Norsk Pasientskadeerstatning. Senior kommunikasjonsrådgiver, Torill Svoldal Stæhr, sier til Dagbladet at de har totalt fått inn 13 søknader relatert til corona så langt.

- Vi har hatt én sak som har fått medhold. Det dreier seg om en pasient som fikk kastet sine personlige eiendeler mens vedkommende fikk behandling for coronasmitte, sier Stæhr.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

Fikk avslag

Søknadene som har kommet inn så langt, dreier seg om alt ifra pasienter som har fått utsatt behandling til tap av personlige eiendeler.

I tillegg til personen som har fått tilkjent erstatning, har det også vært ett tilfelle hvor en pasient har fått avslag.

- Der ble behandlingen utsatt, men søknaden ble avslått da det ikke var kritisk å få behandling på avtalt tidspunkt, forklarer Stæhr.

STRENGE TILTAK: Mandag 26. oktober kom regjeringen med nye, strenge coronatiltak. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet TV Vis mer

Svært liten andel

De 13 søknadene som har kommet inn, representerer bare en liten andel av de totale søknadene Norsk Pasientskadeerstatning har fått inn så langt i 2020. Statistikken for årets første seks måneder viste 2540 mottatte søknader. 752 av disse har fått tilkjent erstatning - omkring 30 prosent av søkerne.

Til sammenlikning kom det i hele 2019 inn 5115 søknader, hvorav 1449 fikk erstatning.

- Det tok en stund før første coronarelaterte søknad kom, så de fleste har kommet etter sommeren, sier Stæhr, og forteller samtidig hva som kan gi rett til erstatning.

- Eksempler på hva som kan gi erstatning, er hvis pasienten blir smittet med corona på sykehuset. Et annet eksempel er hvis pasienten trenger akutt helsehjelp og ikke får det, og dette ikke er i tråd med de retningslinjene myndighetene har gitt om corona.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer