HAN ELLER HENNE? Det er det største spørsmålet i 2013. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix.
HAN ELLER HENNE? Det er det største spørsmålet i 2013. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix.Vis mer

13 spørsmål om Norge i 2013

Erna eller Jens, er det store spørsmålet i norsk politikk i 2013. Men mange andre saker må avgjøres både før og etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. Blir Erna Solberg statsminister, eller vinner de rødgrønne for tredje gang? Det er det overordnede spørsmålet i norsk politikk i 2013. Svaret får vi i september. Dersom de borgerlige vinner valget, er det all grunn til å tro at de blir enige om en politisk plattform og danner regjering. Neste spørsmål er om Frp kommer i regjering for første gang. Dersom Høyre og Frp får flertall alene, får vi en blåblå regjering. Dersom alle de fire partiene må til for å sikre maktskifte, er det mer åpent hvem som blir med. Uansett er det flere åpne spørsmål om politisk kurs. Hvilken skatte- og finanspolitikk blir Høyre og Frp enige om?

2. Blir Heikki Holmås eneste SV?er på Stortinget? Kommer SV over sperregrensa? Spørsmålet er avgjørende for om de rødgrønne skal ha noen sjanse til å beholde makten. Hvis partiet faller under sperregrensa, kan Oslo-representant Holmås bli ensom SV-svale på Stortinget. SV fikk et svart år i 2012. Klarer partiet å gjenreise seg som politisk verksted på venstresida og finne formelen til velgeroppslutning før valget?

3. Vil Ap, SV og Sp legge fram en felles plattform for neste stortingsperiode? I løpet av året skal de ha innfridd løftene fra Soria Moria II. Hvorfor skal velgerne stemme på de rødgønne igjen? De har blitt kritisert, også av sine egne, for å mangle glød og nye prosjekter for framtida. Vårens landsmøter vil vedta nye partiprogrammer for neste periode, men om de makter å skape en felles entusiasme og tro på ny seier, er et åpent spørsmål.

ENSOM SVale? Det kan bli skjebnen for Heikki Holmås etter valget i år. Foto: Jacques Hvistendahl.
ENSOM SVale? Det kan bli skjebnen for Heikki Holmås etter valget i år. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer

4. Blir det kutt i sykelønnsordningen? Det kan det bli ved et regjeringsskifte siden de borgerlige partiene har ulike kutt i sine alternative statsbudsjetter. Høyre vil ha normerte sykemeldingsperioder. De vil også endre arbeidsmiljøloven for å gjøre midlertidige ansettelser lettere.

5. Vil opposisjonen uttrykke mistillit mot Jens Stoltenberg på grunn av svikten i beredskap 22. juli? Kontrollkomiteen vil i løpet av vinteren komme med sin konklusjon og plassere ansvar etter behandlingen av 22. julirapporten og komitehøringer. 22. juli vil også prege politikken i 2013, blant annet gjennom en stortingsmelding med oppfølging av kommisjonsrapporten.

6. Hvem blir LO-leder? Roar Flåthen går av. Tor-Arne Solbakken fra NTL har lenge vært kandidat, men på slutten av året lanserte også den andre nestlederen, Gerd Kristiansen seg. Kjøttvekta vil avgjøre. Derson Fagforbundet og Fellesforbundet blir enige om Kristiansen som leder og Hans Christian Gabrielsen som nestleder, blir det slik.

BLIR HUN NORGES MEKTIGSTE KVINNE? Gerd Kristiansen kan i hver fall bli ny LO-leder. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
BLIR HUN NORGES MEKTIGSTE KVINNE? Gerd Kristiansen kan i hver fall bli ny LO-leder. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer

7. Vil finanskrisa ramme Norge? På mange måter er Norge allerede berørt av krisa i Europa, siden EU er Norges største handelspartner. Men dersom krisa vedvarer og forsterkes, blir norsk eksportindustri og norske arbeidsplasser sterkere rammet. Finnes det en boligboble, og sprekker den? Hva gjør regjeringen med boligmangelen i storbyene? De kommer i alle fall fram en boligmelding, og Bård Vegar Solhjell vil være byminister.

8. Blir det snusforbud i skolen? Helseminister Jonas Gahr Støre vil i løpet av våren legge fram en melding om folkehelse, og fortsatt kamp mot tobakk vil nok være en ingrediens. Et forslag om å forby bruk av snus i skolen, samt å knytte bevilling for salg av tobakksvarer til 18 års aldersgrense er et forslag som kan få flertall og bli gjennomført i år. 

9. Blir eggdonasjon tillatt? Ap har gjort vedtak for det, men Senterpartiet er sterkt imot. Regjeringen kommer med en melding om bioteknologi, men det er åpent om partiene blir enige der eller legger fram spørsmålet for velgerne.

I FISKEKRIG: Kjell Inge Røkke er i konflikt med regjeringen om trålkonsesjonene i nord. Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
I FISKEKRIG: Kjell Inge Røkke er i konflikt med regjeringen om trålkonsesjonene i nord. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer

10. Blir tigging forbudt? Dersom Høyre og Frp får makta og vil sette sin politikk ut i livet, blir det tiggeforbud. Men Venstre og KrF er kraftig imot, så det spørs.

11. Må Kjell Inge Røkke gi fra seg trålkonsesjonene i nord? Røkke og Aker-selskapene har en stund ligget i krig med regjeringen om leveringsplikten til mottak i Finnmark og Nordland. Regjeringen har slått fast at konsesjonene er knyttet til levering på bestemte mottak. Røkke på sin side mener at denne driften ikke lenger er lønnsom og vil haendret leveringsforskriftene.

12. Blir barnehagen dyrere? Høyre vil gjøre den dyrere for de med høyeste lønn, billigere for de med lavest og kan heve taket for maksprisen i statsbudsjettet allerede i høst hvis de overtar regjeringsmakten. Og hva med kvaliteten? Full barnehagedekning er på plass, men mange eksperter og foreldre etterlyser kvalitet. I Oslo streiket ansatte da byrådet ville redusere bemanning. Regjeringen kommer med melding om kvalitet i barnehagen. Det vil også koste.

PLASS, PRIS OG KVALITET: Det blir debatt om barnehagene i år. 
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
PLASS, PRIS OG KVALITET: Det blir debatt om barnehagene i år. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. Vis mer

13. Blir det grønt lys for boring i Lofoten i neste stortingsperiode? Høyre og Frp vil, V, Krf og SV vil ikke. Oljeminister Ola Borten Moe vil, men Sp skal bestemme seg på landsmøtet til våren. Og hva vil egentlig Arbeiderpartiet?