13 tiltak for å stoppe nettgrisene

Ap-kvinnene Karita Bekkemellem Orheim og Gunn Karin Gjul vil stoppe grisene på Internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi kommer seint på banen - men vi kommer , sier Arbeiderpartiets Karita Bekkemellem Orheim. Sammen med kollega Gunn Karin Gjul la hun i går fram et dokument med tittelen «13 tiltak mot internettrelaterte overgrep» for Ap\'s stortingsgruppe.

Forslaget fikk umiddelbar støtte, og i løpet av uka legges det fram for Stortinget. 

 Vi er opptatt av at denne saken ikke skal bli mulig å skyve til side. Vi kan ikke vente tre- fire år på at noe skjer. Konkrete tiltak må settes i verk, derfor vil vi fremme et såkalt dokument 8-forslag, som gjør at det må behandles av alle partier og utredes av regjeringen, sier Bekkemellem Orheim.

Stortingets lange sommerferie nærmer seg med stormskritt, men de to mener det er mulig for regjeringen å handle raskt med utgangspunkt i de 13 punktene de legger fram:

-  Jeg vil minne om at handlingsplanen mot omskjæring bare tok fire uker å utarbeide. Jeg tror en handlingsplan som staker ut kursen videre, vil være et godt verktøy også i dette tilfellet, sier Bekkemellem Orheim.

Mer ressurser

I tillegg til et forslag om at det skal bli straffbart for voksne å møte barn de er blitt kjent med på Internett, foreslår Ap-politikerne at skole, politi og organisasjoner får tilført ekstra ressurser, slik at de får anledning til å gjøre en tilfredsstillende jobb.

I dag er det først og fremst Redd Barna som jobber med nettkriminalitet overfor barn. Deres arbeid er finansiert av Telenor.
 

 -  KAN IKKE VENTE:  -  Vi er opptatt av at denne saken ikke skal bli mulig å skyve til side, sier Karita Bekkemellem Orheim og Gunn Karin Gjul. Bak t.v. Anne Cathrine Berger. Foto: Agnete Brun
- KAN IKKE VENTE: - Vi er opptatt av at denne saken ikke skal bli mulig å skyve til side, sier Karita Bekkemellem Orheim og Gunn Karin Gjul. Bak t.v. Anne Cathrine Berger. Foto: Agnete Brun Vis mer

-  Det kjente jeg ikke til, sier en overrasket Karita Bekkemellem Orheim, som mener organisasjonen burde kunne få støtte til arbeidet gjennom Barne- og familiedepartementet.

-  Redd Barna er positive til at staten skal ta et større ansvar for å forebygge overgrep mot barn på Internett. Det er flott at internettbransjen selv bidrar til å forebygge, men vi mener dette også er et offentlig ansvar, sier Elizabeth Skogrand, som leder Redd Barnas arbeid mot overgrep på Internett.

Hun gir politikerne honnør for å komme på banen og understreker at de 13 punktene er i tråd med Redd Barnas syn.

Mangler ekspertise

Gunn Karin Gjul peker på at Politihøgskolen i dag ikke har noen form for opplæring i hvordan man skal takle denne typen kriminalitet.

-  Opplæring på dette feltet må straks på planen for kommende politifolk. I praksis fungerer nå de to- tre karene hos Kripos som jobber med barneporno som nasjonal ekspertgruppe på alt som har å gjøre med nettrelaterte overgrep mot barn. Kripos må få ressurser til flere stillinger, som kan jobbe spesielt med dette, sier Gjul.

De to politikerne medgir at enkelte av tiltakene de foreslår vil kreve mye ressurser, men understreker også at noe kan iverksettes kjapt - uten store kostnader. Ett eksempel er ei til enhver tid oppdatert ekspertgruppe.

-  I dag ligger vi kunnskapsmessig konstant på etterskudd. Hvis den politiske viljen er til stede, burde ei slik gruppe la seg realisere i morgen, mener Gjul.

Skolen på banen

Dagbladet har etter avsløringen av hvordan voksne bruker Internett for å skaffe seg sex med barn, blant annet fått henvendelser fra Stine Sofies stiftelse, som jobber for å beskytte barn mot vold og overgrep, og fra IKT-Norge, som jobber for at barn får relevant IT-opplæring i skolen.

Begge organisasjonene er opprørt over at forslaget til ny læreplan for grunnskolen ikke inneholder noe om nettbruk eller seksuelle overgrep.

De mener Dagbladets avsløring viser et skrikende behov både for bevisstgjøring og digital kompetanse. Høringsfristen for den nye læreplanen for grunnskolen gikk ut 10. mai.

-  Dette er oppsiktsvekkende, særlig når vi vet at skolen oppfordrer ungene til bruk av Internett og mye av bruken skjer nettopp i skoletida. Da må ungene bevisstgjøres overfor farene som ligger der, sier Gunn Karin Gjul.

Ap-kvinnene mener dessuten at skolen er en viktig kanal for formidling av informasjon og kunnskap til foreldre.

Overvåking

Overvåking av chattekanalene er et annet punkt på lista. I dag overvåkes «fellesrommet» på de fleste pratekanaler av såkalte operatører, som rekrutteres fra de ivrigste chatterne. Det er bare kanalenes eventuelle selvjustis som sikrer at disse ikke misbruker sin stilling.

De interne reglene varierer sterkt:

chat.no har satt ned et råd bestående av tre personer som sammen velger ut hvem som skal tilhøre operatørkorpset på ca. 25 stykker. Andre steder er lang chatteerfaring den eneste kvalifikasjonen for å kontrollere at ikke noe uønsket skjer i praterommene. Dagbladet har fått tips fra tidligere kanaloperatører om at enkelte har utnyttet muligheten en operatørstilling gir, til blant annet å få mindreårige til å formidle nakenbilder av seg selv.

Ap er ikke først ute med å vise handlekraft etter Dagbladets avsløring.
 

Demokratenes stortingsrepresentant Jan Simonsen fremmet mandag 9. mai et forslag om å gjøre det straffbart å foreslå sex med mindreårige på Internett. Forslaget innebærer også at det blir forbudt for voksne å møte barn eller et antatt barn, som den voksne er blitt kjent med på nettet.

Chattekanalen chat.no, hvor Dagbladets journalist traff en mann i sekstiåra som var ute etter sex med en 13-åring, er en av flere kanaler som har startet en aksjon som støtter en ny lov som kan straffe voksne som bruker nettet til å skaffe seg sex med barn.

Hittil har over 1100 chattere skrevet under på aksjonen.

Statssekretær Rita Sletner kunngjorde etter Dagbladets avsløring at hun ville innkalle til et møte med Kripos, Redd Barna og Medietilsynet. Justisdepartementet opplyser at Sletner er på ferie og at noen invitasjon til aktørene foreløpig ikke er sendt.