13 tiltalt etter mafiaparagrafen i Lime-saken - knyttes til 103 millioner i svarte penger

Skal ha tvunget ansatte til å jobbe 98-timersuker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av de mest omfattende tiltalene noensinne knyttet til arbeidslivskriminalitet i Norge, er nå klar.

Totalt er 13 personer tiltalt i Lime-saken, for å ha hatt ulike roller i dagligvarekjeden som politiet mener har vært gjennomsyret av svarte penger og organisert kriminalitet. Samtlige er tiltalt etter den straffskjerpende «mafiaparagrafen», Straffelovens § 60a, for å ha utført de ulike forbrytelsene «som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe».

Tolv av dem er tiltalt for grov menneskehandel, mot totalt 14 fornærmede.

Flere av de antatte ofrene, som flyttet fra Pakistan til Norge for å jobbe i Joker- eller Lime-butikker, skal ha betalt store summer for oppholdstillatelse før de skal ha jobbet fjorten timer i døgnet sju dager i uka. Ifølge tiltalen måtte de så sluse hele eller deler lønna tilbake til hovedmennene.

I tillegg skal identiten til en rekke av ofrene ha blitt misbrukt til lånebedragerier på totalt mange titalls millioner kroner.

Varsler 103 millioner inndragning Statsadvokat Geir Evanger ved Det nasjonale statsadvokatembetet vurderer å be om inndragning av hele 103 655 359 kroner fra seks av de tiltalte. Brødrene Sajjad og Sajid Hussain (sammen med kona) risikerer ifølge påtalemyndigheten å måtte svare for henholdsvis 25 millioner og 42 millioner i påstått svarte penger.

Brødrene Sajjad og Sajid Hussain framstår som hovedmennene i tiltalen, sammen med en tidligere bedrageridømt eks-psykiater (48).

- Med den ensretting påtalemyndigheten har kjørt i denne prestisjesaken sin, er tiltalen ikke overraskende. Den blir ikke mer riktig av den grunn. Jeg noterer at en av lagdommerne ved siste fengsling av min klient ville løslate ut fra bevisbildet, og vi skjønner hva han mener, sier Sajjad Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, til Dagbladet. 

Også Hussain-brødrenes foreldre og andre i nære relasjoner er blant de tiltalte, i likhet med en annen sentral butikkeier og en norskpakistansk advokat (35).

Massiv tiltale Dette er hovedtrekkene i tiltalen, som er på hele 56 sider og teller 34 ulike poster:

• 12 er tiltalt for grov menneskehandel eller medvirkning til dette, etter «mafiaparagrafen».

• Seks av dem er i tillegg tiltalt for omfattende brudd på Arbeidsmiljøloven under særdeles skjerpende omstendigheter, blant annet knyttet til 98-timers arbeidsuker. Overtredelsene «kunne ha medført alvorlig fare for liv og helse», ifølge tiltalen.

• En rekke av de tiltalte skal ha vært involvert i bankbedragerier ved å misbruke ulike identiter til å få lån og kredittkort, for flere titalls millioner kroner.

• Én av de tiltalte, en 39 år gammel butikkeier, er tiltalt for menneskesmugling etter Utlendingslovens § 108, for å ha etablert fiktive arbeidshold for to personer for å skaffe oppholdstillatelse til deres ektefeller som skulle jobbe i butikker, i tillegg til å benytte den ulovlige arbeidskraften

• Sju må svare for ulike trygdebedragerier, blant annet av arbeidsavklaringspenger, dagpenger, uføretrygd og sykepenger. Sajjad Hussain og broren Sajjid er tiltalt for henholdsvis 2 989 055 kroner og 1 135 591 kroner i trygdebedragerier knyttet til både familiemedlemmer og uregistrerte butikkansatte. 

• Fem av de tiltalte, må i forbindelse med lånebedrageriene også svare for selve identitetsmisbruket, etter Straffelovens § 190 a.

TILTALT: Sajjad Hussain (36), som var eier og daglig leder i Lime Minipris, er av påtalemyndigheten utpekt som den mest sentrale i det svært omfattende sakskomplekset.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TILTALT: Sajjad Hussain (36), som var eier og daglig leder i Lime Minipris, er av påtalemyndigheten utpekt som den mest sentrale i det svært omfattende sakskomplekset. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

• Hussain-brødrene har ifølge tiltalen solgt alkohol ulovlig for henholdsvis 5,2 og 4,5 millioner kroner i totalt ti ulike butikker i Oslo.

• Sajjad Hussain og en tiltalt kvinne (30) knyttes av påtalemyndigheten til såkalt skimming, ved å montere kortkopieringsutstyr på betalingsterminaler i butikker, for så å lage falske betalingskort. Totalt 32 kort skal ha kopiert, før bankene skal ha blitt forsøkt svindlet for minst en halv million kroner.

• Tre av de antatte butikkdirverne er tiltalt for heleri  av tilsammen over fem millioner kroner. 

• Sajjad Hussain er - i tillegg til alle forholdene koblet direkte til Lime - tiltalt for heleri av 9,9 millioner kroner. Den medtiltalte ekspsykiateren har ifølge påtalemyndigheten disponert 15,6 millioner som antas å være utbytte fra kriminalitet, mens Sajid Hussain og hans kone tilsvarende er tiltalt for heleri av 16,3 millioner kroner. En butikkdriver (39) skal ha hatt tilgang til 14,2 milloner i kriminelt utbytte, ifølge tiltalen.

• Sajid og Sajjad Hussain er tiltalt for å ha hvitvasket henholdsvis 21,3 og 9,9 millioner kroner ved å ta ut kontanter fra ulike selskaper. Pengene regnes som utbytte av blant annet grov menneskehande, trygdebedragerier og det ulovlige alkoholsalget. 

• En rekke av de tiltalte er også tiltalt for falsk forklaring eller for å ha oppgitt uriktig informasjon til myndighetene, sammen med antatte brudd på ligningsloven og andre selskapsregler som følger av andre lovbrudd.

Alle de tiltalte nekter straffskyld for de mest alvorlige tiltalepunktene, så langt Dagbladet vet.

Rettssaken i hoveddelen av Lime-komplekset er forhåndsberammet til 19. januar neste år.

Statsadvokat Geir Evanger har foreløpig ikkke vært tilgjengelig for kommentarer til den ferske tiltalen.

Dagbladet.no kommer med mer.

GIGANTISK RAZZIA: Tilslaget mot Lime Minipris-kjedene og de antatte bakmennene i september i fjor var en av de største politiaksjonene i Norge noensinne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GIGANTISK RAZZIA: Tilslaget mot Lime Minipris-kjedene og de antatte bakmennene i september i fjor var en av de største politiaksjonene i Norge noensinne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer