130 drept i ny flomkrise

Over 560000 mennesker på Madagaskar er rammet av det dødelige uværet som har gjort store områder sør i Afrika til katastrofesoner. Flere tusen mennesker er uten mat, reint vann og medisiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enn så lenge er de offisielle dødstallene lave. I Mosambik har flomvannet tatt 212 liv. På Madagaskar, kjent som Solskinnsøya, er 130 døde registrert.

Men alle vet at disse tallene bare er begynnelsen i et grusomt regnskap. Fra Mosambik forteller journalister om hundrevis av barn som dag og natt venter på at foreldrene skal komme. Mange av dem venter forgjeves.

Og fortsatt er tusener av mennesker isolert av flomvannet utenfor hjelpearbeidernes rekkevidde. Torsdag lette helikoptre etter 15000 mosambikere i flomområdet langs Limpopo-elven. Totalt er 250000 drevet på flukt fra vannmassene i Mosambik.

Flodbølge

Katastrofen på Madagaskar har til nå vært overskygget av krisen i Mosambik. Det startet 17. februar da syklonen Eline feide inn på østkysten. 4. mars slo syklonen Gloria inn på den smale kyststripen i øst og krasjet i de bratte fjellene.

Dette utløste flodbølger i de mektige elvene. Myndighetene mener 560000 mennesker er rammet av flomvannet. 10000 har mistet hjemmene sine. Og 12000 er isolert.

Kolera

Så langt har de flomrammede på Madagaskar vært uten hjelp, men i går sendte Verdens matvareprogram inn 12 tonn mat til byen Mahanoro. Et fransk krigsskip med seks helikoptre er omdirigert fra Mosambik til Madagaskar.

I flommens kjølvann kommer sykdommer. I Mosambik gir nye store innsjøer perfekte yngleforhold for malariamygg. Mangelen på reint vann øker faren for kolera.

Mangelen på reint vann på grunn av flommen på Madagaskar kan utløse en koleraepidemi, mener Verdens helseorganisasjon.