130 evakuert på Svalbard. Deler av Longyearbyen er sperret av og det er innført ferdselsforbud

- Nedbøren er på sitt kraftigste nå.

KRAFTIGST NÅ: Nedbøren er på det kraftigste nå i Longyearbyen, melder Meteorologene på Twitter like før klokka 21.30. Foto: Meteorologene/Twitter
KRAFTIGST NÅ: Nedbøren er på det kraftigste nå i Longyearbyen, melder Meteorologene på Twitter like før klokka 21.30. Foto: Meteorologene/TwitterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stabssjef for Sysselmannen på Svalbard, Ole Jokob Malmo forteller at innbyggerne i Longyearbyen nå forbereder seg på at uværet skal eskalere ytterligere.

- Siste oppdatering tyder på at det vil være verst mellom klokka 21.00 og 23.00 - med en «topp» nå klokka 22.00, sier Malmo til Dagbladet.

«Nedbøren er på det kraftigste nå i Longyearbyen», skriver Meteorologene på Twitter klokka 21.30.

Full storm

Meteorologisk institutt har gått ut med OBS-varsel. NVE skriver at de er i kontakt med Lokalstyret og Sysselmannen, og at de følger situasjonen tett.

I området rundt Longyearbyen ventes det 30-50 millimeter på 24 timer, stedvis over 100 millimeter i fjellområder nær kysten, og det ventes dessuten sørvestlig full storm på utsatte steder i sør, ifølge Meteorologisk institutt.

Ferdselsforbud

På Svalbard er 130 personer blitt evakuert i løpet av dagen, ifølge Malmo. I tillegg er deler av byen stengt av.

- I de delene av byen som er avsperret er det også innført ferdselsforbud, sier han.

- Det er ikke lagt ned noe forbud om å bevege seg utendørs, men vi anbefaler folk å holde seg i ly for været, sier han også.

Økt beredskap

Konsekvenser av det voldsomme været er fare for at vann kommer på avveie, lokale oversvømmelser, og jord- og flomskred i bratt terreng, ifølge Meteorologisk institutt, som har utarbeidet OBS-varselet i samarbeid med NVE.

Både sysselmannen og lokalstyret har satt inn økt beredskap og vil følge situasjonen nøye utover kvelden, opplyser Malmo.

Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre skal ha et nytt møte med NVE kl. 09.30 i morgen for å vurdere situasjonen.

- Vi vil ha aktiv vakttjeneste og kjører patrulje i Longyearbyen, opplyser Malmo på Facebook-sida til Sysselmannen på Svalbard.