Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

130 fly kansellert, mange veier stengt og flomvarsel

Stormen St. Jude skaper kaos for flere millioner mennesker i Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• BEFINNER DU DEG I ENGLAND? Har du tips eller bilder, ring 24 00 00 00 eller send epost til 2400@db.no.

Siste: Britisk politi bekrefter nå det som trolig er uværets tredje dødsoffer. En mann 50-åra omkom da et tre falt over bilen han førte i Nordvest-London, melder BBC.

(Dagbladet): På sitt verste kan uværet, døpt «St. Judes Day Storm»,  komme opp i orkan styrke og skape kaos i deler av Storbritannia og Europa. Det rapporteres mandag morgen om vindkast på hele 159 kilometer i timen, melder BBC.

Over 200 000 er uten strøm i Storbritannia og det meldes om massive oversvømmelser og trafikkproblemer grunnet de store nedbørsmengdene, ifølge BBC.

En fryktes omkommet Høststormen feide innover Storbritannia mandag morgen og har trolig krevd minst to liv så langt.

En 14 år gammel gutt fryktes omkommet etter at han ble dratt til sjøs ved East Sussex. BBC melder at en 17 år gammel jente døde da et tre falte over huset mens hun sov i byen Hever ved Kent.

- Politiet anmoder londonere om å ringe 101 for kontakt med politiet, såfremt det ikke er nød. Hvis nødnummeret 999 brukes uten at det er alvorlig, kan det redusere effektiviteten vår, opplyser Metropolitan Police til The Telegraph.

Uværet rammer også Frankrike hvor minst 10 000 hjem skal være uten strøm. Meteorologer forventer at systemet treffer Danmark og Sør-Sverige i løpet av dagen, mens Norge går klar for den verste brodden.

Over 200 fly kansellert Heathrow Airport i London har redusert flytrafikken betydelig mandag morgen. Også London City Airport, Stansted og Gatwick har en rekke innstilte og forsinkede flyvninger. Det samme er tilfellet for flyplassene i  Manchester, Leeds og Newcastle, melder BBC.

British Airways har innstilt et fly til Stavanger, og et fly til Bergen mandag morgen.

- Vi har kansellert en rundtur til England i dag tidlig. Det ble kansellert i går kveld etter anvisninger fra britisk luftfartskontroll om å redusere antall flybevegelser mandag morgen, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen til Dagbladet.

Det var SAS' rute SK803 skulle fly fra Oslo Lufthavn til London Heathrow klokken 07.50 mandag morgen, med retur rundt klokken 10.30.

- Ellers ser det ganske bra ut. Vi har foreløpig ingen andre kanselleringer, og passasjerene må møte opp som normalt. Det kan bli noen forsinkelser, men slik det ser ut i øyeblikket er ikke dette snakk om store forsinkelser. Været vil komme mer innover de scandinaviske landene i ettermiddag, men så langt ser det bra ut, sier Knut Morten Johansen til Dagbladet.

Flyselskapet Norwegian har så langt ikke blitt rammet av uværet.

- Vi har ikke hatt noen nevneverdig forstyrrelser, hverken på Gatwick eller i Amsterdam. Vi tror at dette kommer til å gå helt fint. Så langt har ikke uværet i England hatt noen nevneverdige konsekvenser for vår del, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Dagbladet.

Oslo Lufthavn sier at det pågående uværet ikke har fått store konsekvenser.

- Vi har foreløpig hatt fire avganger til London. Én SAS-avgang dit er kansellert. Som flyplass følger vi værsituasjonen veldig nøye, men det er flyselskapene som varsler passasjerer om endringer. Passasjerer må sjekke med dem og følge med i nyhetene, sier presseansvarlig Joakim Andersen ved Oslo Lufthavn.

Togtrafikken rammet Flere millioner mennesker blir rammet av uværet, og nordmenn som har tilbragt helgen på de britiske øyer må regne med store forsinkelser hvis de skal ut å reise i dag. Flere flyavganger er kansellert eller forsinket, og stormen har ført til stengte veier og mange tog kan inntil videre ikke kjøre i normal drift da det flere steder ligger trær på skinnegangen.

 STORM: Stormen St. Jude feier inn over Storbritannina med en hastighet opp mot 177 kilometer i timen. Foto:  AFP PHOTO /NTB Scanpix.
STORM: Stormen St. Jude feier inn over Storbritannina med en hastighet opp mot 177 kilometer i timen. Foto: AFP PHOTO /NTB Scanpix. Vis mer

Også undergrunnssystemet i London er delvis satt ut av spill. Flere steder er det objekter på skinnegangen som også her fører til stilstand i trafikken, melder The Telegraph.

Britiske myndigheter har sendt ut 17 flomvarsler for det sørvestlige delen av England. Totalt er det sndt ut 152 flomvarsler for England og Wales.

Ifølge British Airways har alle flyselskapene som bruker Heathrow, fått beskjed om å redusere flytrafikken med 20 prosent mellom klokken seks og elleve mandag morgen. De påfølgende timene skal trafikken reduseres med ti prosent.

Flere togselskaper i England, som Southern Railway, East Midlands og First Capital Connect, har i tillegg meldt om kansellerte avganger, og det kan derfor være lurt å sjekke reiseruten dersom du skal ta tog i Storbritannia i morgentimene.

Alle tog til og fra flyplassen Gatwick er kansellert på morgenen.

Danmark rammes kraftig Ifølge The Met vil stormen vil så feie fort over Storbritannia, før den beveger seg mot Sør-Skandinavia senere på morgenen.

- Danmark vil rammes ganske kraftig, sammen med Nord-Tyskland, Benelux-landene og Sør-Sverige, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Metrologisk institutt.

Ikke til Norge Innen stormen når Skandinavia, så vil de sterkeste vindene ha avtatt. I alle fall for Norge sin del.

- Det ser ikke ut til å bli noen storm i Norge. Stormsenteret vil bli liggende sør for oss, og det blir ikke noe mer enn stiv kuling langs kysten, sier Haga.

Meteorologisk institutt har valgt å gå ut med varsel om høy vannstand østafjells, og sier det kan bli opptil full storm i de sørlige delene av Skagerrak.

De har også utstedt flere OBS-varsler om fare mye nedbør og høy vannstand over store deler av Norge i ettermiddag og kveld. Disse gjelder Agder, Telemark, Oslo, Akershus og Buskerud, Østfold, Vestfold, Troms og Finnmark. Flere steder kan forvente opptil 40 millimeter regn lokalt og en vannstand 70 cm høyere enn det som står oppgitt i tidevannstabellene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling