Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

130 flyktninger savnet etter forlis

Bare 48 reddet etter forlis utenfor Italia.

REDDET:  Denne mannen ble reddet opp av sjøen og fraktet til sykehus på den italienske øya Lampedusa. Bare 48 av de 200 flyktningene som var om bord på båten, er funnet. Foto: AP Photo/Giorgos Moutafis/Scanpix
REDDET: Denne mannen ble reddet opp av sjøen og fraktet til sykehus på den italienske øya Lampedusa. Bare 48 av de 200 flyktningene som var om bord på båten, er funnet. Foto: AP Photo/Giorgos Moutafis/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tragedie utspilte seg i Middelhavet natt til onsdag, da en båt med 200 flyktninger fra Libya forliste i grov sjø. Bare rundt 50 mennesker er reddet opp av sjøen, mens de øvrige er savnet.

Den italienske kystvakten hadde onsdag en vanskelig jobb i den høye sjøen. Sterk vind bidro også til å gjøre redningsaksjonen vanskelig.

- Vi har reddet 48 mennesker fra sjøen, mens vi har sett rundt 15 lik, forteller talsmann Vittorio Alessandro.

De rundt 130 andre personene som var om bord, er savnet.

- Vi håper at vi kan redde flere. Våre båter og helikoptre har kastet ut alle typer redningsjakker og livbåter slik at de som befinner seg i live i sjøen, skal ha noe å holde seg fast i, la han til.

Båten var 13 meter lang og hadde seilt fra byen Zuwarah vest i Libya mandag. Flertallet om bord skal være fra Eritrea og Somalia. De var alle trolig gjestearbeidere i Libya som hadde flyktet som følge av krigen.

- Norsk ansvar Hundrevis av afrikanske flyktninger fra Libya har flyktet de siste dagene. Stadig flere av dem er kvinner og barn. De fleste har tatt seg over til den italienske middelhavsøya Lampedusa, som ligger 113 kilometer fra Tunisia.

Over 20.000 mennesker har også flyktet til Lampedusa fra uroen i Tunisia. Den enorme flyktningstrømmen har ført til fullstendig krise på Lampedusa, der situasjonen både for flyktninger og lokalbefolkningen er kritisk.

- Må dele på ansvaret EU-kommisjonen vil på et møte mellom EUs innenriksministre mandag forsøke å presse sine medlemsland til å ta i mot flyktninger fra Libya.

- Den kontinuerlige og trolig økende strømmen av flyktninger som kommer fra Libya, gir stor grunn til bekymring, skriver EU-kommissær Cecilia Malmström i sin invitasjon til møtet i Luxembourg.

Hun har også tidligere presset på for å få resten av EU til å ta ansvar for flyktningene som har hopet seg opp langs grensen til Nord-Afrika - og i Italia.

- Dersom andre land tar sin andel av flyktningstrømmen, vil de ikke bare redde liv, men også vise en viktig ansvarsfordeling og lette presset på land som Italia, mener Malmström.

Norsk engasjement Norsk Folkehjelp og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener også Norge må ta ansvar for flyktningsituasjonen i Middelhavet, heter det i en felles pressemelding fra organisasjonene.

- Situasjonen for flyktningene som har rømt fra Libya, er prekær. I Tunisia, Egypt og Libya befinner det seg flere tusen mennesker. Bare i Libya har UNHCR registret 8.000. De fleste er fra østafrikanske land og på flukt fra egne regimer. De har dermed ingen mulighet til å reise tilbake til sine egne land, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS.

- Malmström, som nylig besøkte Tunisia, har gitt klart uttrykk for at det er et europeisk ansvar å sørge for disse flyktningene, og hun har innledet forhandlinger med EU-medlemslandene om dette. I den forbindelse har svenske myndigheter signalisert at de vil ta sin del av ansvaret, sier Orrvar Dalby, konstituert generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

- Derfor må også Norge ta vår del av ansvaret, legger han til.

De to organisasjonene sier at de savner initiativ fra Norge som kan bidra til å lette presset på landene i Sør-Europa.

 - Vi mener dette er en humanitær innsats som det bør være en selvfølge for Norge å gjøre i Nansen-året, sier Austenå og Dalby. (NTB)

130 SAVNET:  Tragedien kan ha kostet 130 personer livet. Her tas en av de overlevende i mot av kystvakta på Lampedusa, i Italia. Foto: AP Photo/Francesco Malavolta/ Lapresse
130 SAVNET: Tragedien kan ha kostet 130 personer livet. Her tas en av de overlevende i mot av kystvakta på Lampedusa, i Italia. Foto: AP Photo/Francesco Malavolta/ Lapresse Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media