130 gauper skal skytes

Mens ulvekrigen herjer Norge og Europas blikk som aldri før er rettet mot norsk rovdyrpolitikk, starter nå jakta på om lag 130 gauper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fjerde året på rad skal det skytes godt over 100 gauper, noe som har vært gjennomsnittsresultatet etter den årlige gaupejakta siden 1997. Med en så høy avskytning, ligger totalbestanden i dag langt under det Direktoratet for naturforvaltning opererer med som offisiell bestand, nemlig 650 dyr.

Lavere tapstall

Norges fremste forskere anslår bestanden til å ligge på rundt 450 dyr totalt.

De siste årene har sauebønder registrert betydelig lavere tapstall på grunn av mindre gaupe. Gaupa er det rovdyret som totalt sett tar mest sau.

Hard jakt

Særlig i Telemark, Hedmark og deler av Midt-Norge er bestanden redusert radikalt som følge av hard jakt de siste fire-fem åra.

Det betegnes som oppsiktsvekkende at kvotene holdes så høye på tross av den reduserte bestanden. Arten regnes som svært sårbar.

I Hedmark og Oppland skal 33 dyr skytes. Det er en økning på sju fra i fjor. Buskerud/Vestfold har fått 15 dyr, en økning på tre. Telemark har fått redusert kvoten med tre dyr, til ni. Nord-Trøndelag og Fosen har fått en kvote på 13 gauper, mot 22 i fjor. Nordland har fått 21 dyr, mot 22 i fjor. Troms har en kvote på 14 dyr mot 15 i fjor.

Vestpå er det fri jakt. Kvotene for Aust-Agder og Finnmark fastsettes kort før jakta starter 1. februar. Totalt vil kvota bli 130 dyr, medregnet de to sistnevnte fylker.

<B>SKAL TAS:</B>Gaupa har vært jaktet hardt under kvotejakta de siste fem åra. Fra 1997-1998 er det skutt i gjennomsnitt 100 dyr hvert år. Jakta blir like hard i år på tross av en betydelig lavere bestand, og betydelig lavere tapstall av sau.