Nye tall fra Kripos

134 voldtektssaker med ukjent gjerningsmann

Politiet har satt inn store ressurser på å finne gjerningspersonen som sto bak en overfallsvoldtekt på Jessheim i helga. Dagbladet har fått tilgang på oppdaterte tall på anmeldte voldtekter fra Kripos. Samtidig jakter norsk politi minst to serievoldtektsmenn.

ÅSTED: Politiet etterforsker en overfallsvoldtekt på Jessheim sent lørdag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB
ÅSTED: Politiet etterforsker en overfallsvoldtekt på Jessheim sent lørdag kveld. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Natt til søndag ble en kvinne utsatt for en overfallsvoldtekt på Jessheim på Romerike. Politiet etterlyser vitner og har gått ut med en beskrivelse av mannen. Kvinnen gikk alene i et parkområde da hendelsen skjedde.

Tom-Daniel Karlsen er kvinnens bistandsadvokat og forteller at hun er preget etter hendelsen.

- Min klient ønsker å bidra i saken og forklare seg på en slik måte at politiet kan pågripe gjerningspersonen, sier Karlstad til Dagbladet.

- Hun har gitt en detaljert forklaring i saken. Det er gode og detaljerte opplysninger som vi håper kan hjelpe politiet i etterforskningen, sier han.

Advokaten har inntrykk av at politiet bruker godt med ressurser og tar saken på største alvor.

Politiet gikk raskt ut med en beskrivelse av gjerningspersonen:

  • Middels høy
  • Lys i huden
  • Kort hår
  • Mørk vindjakke, blå eller svart
  • Beige eller gulbrun bukse

Dagbladet har vært i kontakt med etterforskningsledelsen i Øst politidistrikt tirsdag. De hadde ikke noe nytt å melde til pressen. Dagbladet kjenner til at politiet jobber for fullt med saken.

Ukjent gjerningsmann

- Overfallsvoldtekter skjer som oftest på nattetid når fornærmede går utendørs alene, sier Emil Kofoed, som er leder av seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.

Ifølge Kripos er det anmeldt 134 voldtektssaker med ukjent gjerningsmann i år. Dette tallet rommer også anmeldte voldtekter som ikke er overfallsvoldtekter.

Han understreker at tallet kan endre seg fordi gjerningspersoner enten ennå ikke er registrert i politiets strafferegister, eller fordi etterforskninger er pågående.

- Hvor mange etterforskninger av voldtektssaker med ukjent gjerningsmann pågår nå?

- Av de 1464 sakene som er anmeldt i 2021, er 179 av sakene uten registrert gjerningsperson i politiets straffesakssystem. 134 av de 179 sakene har gjerningsdato i 2021, sier Kripos-lederen.

Færre

Kofoed forklarer at antall registrerte overfallsvoldtekter de siste åra har ligget på et relativt lavt og stabilt nivå.

Per 10. august i år er det i politiets straffesakssystem anmeldt 1464 voldtektssaker, sier Kofoed. Han forklarer antall anmeldte saker i 2021 fordeler seg slik i henhold til når gjerningene skal ha funnet sted:

  • 767 av sakene har gjerningsdato i 2021
  • 269 saker har gjerningsdato i 2020
  • De resterende 428 sakene har gjerningsdato mellom 1966 og 2019.

- I disse sakene ligger det også store sakskomplekser begått over Internett hvor én gjerningsperson har begått flere titalls voldtektssaker, sier Kofoed.

- Med tanke på restriksjonene rundt pandemien det siste året antar vi at det har vært færre potensielle ofre alene utendørs på nattetid, og dermed færre overfallsvoldtekter, sier Kofoed.

Tungt

Advokaten har bistått ofre i tilsvarende saker tidligere. På generelt grunnlag mener han avhørssituasjonen kan være tung.

- Når man må gå gjennom ting på nytt, så kan det føles som en gjenopplevelse av hendelsen. Man blir holdt i situasjonen og må forklare seg om detaljer, sier Tom-Daniel Karlstad.

BISTÅR: Tom-Daniel Karlstad er kvinnens bistandsadvokat. Foto: Privat
BISTÅR: Tom-Daniel Karlstad er kvinnens bistandsadvokat. Foto: Privat Vis mer

Politiet har valgt å ikke gå ut med detaljer om gjerningspersonens modus, men ifølge Karlstad har kvinnen fått spørsmål om dette av politiet, uten at advokaten kan gå inn på hva kvinnen har forklart.

- Vi håper gjerningspersonen blir tatt. Det skal ikke være slik at man skal frykte for eller bli utsatt for denne typen hendelser, sier Tom-Daniel Karlstad.

Serievoldtekter

Kripos har fra tidligere informasjon om minst to uløste serievoldtektssaker som er linket via DNA spor.

- Det vil si at vi har informasjon om to gjerningspersoner som har begått to voldtekter hver, hvor det er funnet gjerningspersonene sitt DNA på åstedet eller fornærmede. Disse to gjerningspersonene er ikke identifisert.

Han forteller at det er utfordrende å linke serievoldtektssaker på bakgrunn av modus, beskrivelse og geografi.

- Den eneste sikre måten vi kan linke serievoldtektssaker på er via DNA-spor fra åstedene og fornærmede, sier Emil Kofoed.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer