13660 våpen levert inn til politiet

- Nå er det straffbart å ha uregistrerte våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 21 dager etter slutten på våpenamnestiet er de endelige tallene fra Politidirektoratet klare. Totalt 13.660 våpen er overlevert eller etterregistrert fra hele landet.

Av de innleverte våpnene er:

• 2381 rifler
• 3412 hagler
• 401 revolvere
• 943 pistoler
• 38 kombinasjons-våpen
• 66 maskinpistoler
• 21 maskingevær.

I tillegg ble det levert inn 10.733 kilo ammunisjon, 89 granater og 108 kniver.

Mye mot slutten

9562 av våpnene ble levert inn i den siste uka av den fem måneder lange amnestiperioden. Det er 70 prosent av den totale mengden politiet har mottatt.

I det forrige våpenamnestiet som varte i tolv måneder fra 2003 til 2004, ble det telt 35.724 våpen og 22 tonn ammunisjon.

I år kom det inn 22064 færre våpen .

13660 våpen levert inn til politiet

- Først og fremst er vi glade for at det er 13.660 færre våpen ute blant befolkningen, sier politidirektør Ingelin Killengreen til Dagbladet.no

Etternølerne

- Det var forventet fra vår side. Det vi fikk tak i nå i omgang nummer to var de etternølerne som burde gjort noe første gang og som har gjort noe andre gang, sier Killengreen.

De som leverte inn våpen under amnestiet er unntatt straffeforfølgelse men ifølge politidirektør Killengreen følger Kripos med når det gjelder våpen som har vært brukt i kriminelle handlinger.

- Det blir nå fulgt opp mot de våpnene som leveres inn, sier Killengreen.

Dagbladet.no har tidligere skrevet om at også to slaktermasker er innlevert.

Straffbart

Romeriket politidistrikt har også fått inn færre våpen enn i forrige runde av våpenamnestiet. Politiinspektør Hanne Plathe Martmann forteller at de har fått inn 472 amnestivåpen og cirka 430 etterregistreringer.

Hun forteller også at de har mottatt en svær granat og tre maskinpistoler. Totalt ble det på landsbasis levert inn 66 maskinpistoler.

Martmann mener det er grunn til å være fornøyd og tror det lave antallet våpen målt opp mot siste våpenamnesti kan skyldes den korte tidsperioden.

- Det er nå straffbart å inneha et uregistrert våpen, sier Martmann. Strafferammen er opp til fire år i fengsel dersom du blir tatt.

- Det vil alltid finnes dødsbo der det dukker opp et våpen, så vi ser an situasjonen, sier Martmann som understreker at det er mest alvorlig dersom politiet finner et slikt våpen på eller hjemme hos personen.

Killengreen er glad for at såpass mange har benyttet seg av muligheten som amnestiet har gitt, men sier i en pressemelding at det fremdeles befinner seg en del ulovlige våpen i samfunnet som ikke er registrert.

FORNØYD MED RESULTATET: Politidirektør Ingelin Killengreen er godt fornøyd med at det nå finnes 13660 færre våpen i Norge.
MEST VANLIG: Hagler og rifler utgjorde tilsammen 5793 enheter av årets våpenamnesti.
10 TONN AMMUNISJON: Eller nøyaktig 10733 kilo ammunisjon kom inn til landets 27 politidistrikt under amnestiet.