- 137 ble drept i Nairobi-terroren

Hevder al-Shabaab. Myndighetene frykter at tallet kan være langt høyere.

BLODBAD: En skadd kvinne evakueres med handlevogn fra Westgate-senteret i Kenyas hovedstad Nairobi. Myndighetene frykter at dødstallene vil øke kraftig, etter at de oppdaget tre etasjer som har kollapset inne i senteret. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/NTB Scanpix
BLODBAD: En skadd kvinne evakueres med handlevogn fra Westgate-senteret i Kenyas hovedstad Nairobi. Myndighetene frykter at dødstallene vil øke kraftig, etter at de oppdaget tre etasjer som har kollapset inne i senteret. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Islamistbevegelsen al-Shabaab hevder 137 mennesker ble drept i den fire dager lange terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi.

Det er mer enn dobbelt så mange som hittil bekreftet: 61 sivile og seks medlemmer sikkerhetsstyrkene. Tallene fryktes å kunne stige kraftig, etter at det ble klart at tre etasjer i bygningen kollapset i løpet av angrepet som al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for.

- Noen spår at det vil være over hundre, kanskje til og med det dobbelte, sier Al Jazeeras reporter på stedet, Andrew Simmons, til sin egen kanal.

RYKKET INN: Sikkerhetsstyrker tok oppstilling på taket til senteret. Foto: REUTERS/Noor Khamis/NTB Scanpix
RYKKET INN: Sikkerhetsstyrker tok oppstilling på taket til senteret. Foto: REUTERS/Noor Khamis/NTB Scanpix Vis mer

Kenyanske sikkerhetsstyrker har pågrepet elleve personer, mistenkt for å ha deltatt i angrepet og den påfølgende gisselsituasjonen. Ifølge president Uhuru Kenyatta tyder «etterretningsrapporter på at én kvinne fra Storbritannia og to eller tre amerikanere» deltok i terroraksjonen.

- Vi kan ikke bekrefte noe for øyeblikket, men eksperter jobber med å fastslå nasjonaliteten til terroristene, sier han.

I dag blir bygget gjennomsøkt av bombegrupper med hunder på jakt etter eksplosiver og potensielle feller.

RØYK: Angriperne brukte bl.a. automatvåpen og granater. Foto: REUTERS/Noor Khamis/NTB Scanpix
RØYK: Angriperne brukte bl.a. automatvåpen og granater. Foto: REUTERS/Noor Khamis/NTB Scanpix Vis mer

- De sjekker etter eksplosiver som kan ha blitt lagt igjen, sier en sikkerhetskilde til Al Jazeera.

Westgate er et av Kenyas største og mest eksklusive kjøpesenter, forbeholdt velstående fastboende og tilreisende. I tillegg til kenyanere ble seks personer fra Storbritannia,  to fra Frankrike, to fra Canada, én fra Kina, to fra India, én fra Sør-Korea, én fra Sør-Afrika, én fra Nederland og én fra Ghana drept.

Fire nordmenn skal ha vært på senteret da angrepet startet
, men greid å evakuere uten fysiske skader.

RYKKET INN: En bevæpnet politimann inne i senteret. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/NTB Scanpix
RYKKET INN: En bevæpnet politimann inne i senteret. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/NTB Scanpix Vis mer