Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

138 fanger i Halden fengsel raser mot tøffelpåbud

David Toska: «Hvordan skal vi spille fotball med barna på familierommet med slippers?»

FÅR IKKE SPILLE FOTBALL: Ransdømte David Toska er blant de 138 fangene som har skrevet under på brevet der insatte i Halden fengsel uttrykker stor misnøye over at de ikke får lov til å bruke sko i besøksrommet i fengslet. Foto: Faksimile fra brevet / Erling Slyngstad Hægeland
FÅR IKKE SPILLE FOTBALL: Ransdømte David Toska er blant de 138 fangene som har skrevet under på brevet der insatte i Halden fengsel uttrykker stor misnøye over at de ikke får lov til å bruke sko i besøksrommet i fengslet. Foto: Faksimile fra brevet / Erling Slyngstad Hægeland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et brev adressert til fengselssjefen i Halden fengsel, kommer det fram at fangene er svært misfornøyde med at de må bruke slippers, og ikke vanlige sko, i besøksrommet.

«Noen av oss dusjer 4 ganger om dagen, mens andre dusjer 4 ganger i måneden, og enkelte av oss har et fobisk forhold til å bruke andres sko. Mange av oss føler derfor at tilbudet om felles-slippers i besøksavdelingen er en meget utilfredsstillende ordning», står det i brevet som er datert i juni i år, men som Dagbladet nylig har fått tilgang til.

Vanskelig å spille fotball 138 fanger har signert det håndskrevne brevet, som er ført i pennen av en narkotikadømt fange. Blant underskriftene finner man David Toska, som i 2007 ble dømt til 19 års fengsel.

Ved siden av sin underskrift, skriver Toska følgende: «Hvordan skal vi spille fotball med barna på familierommet med slippers?»

I brevet spekuleres det i hvorvidt forbudet mot sko har blitt til på grunn av tidligere smuglingsforsøk.

«Vi mener dette er et lite gjennomtenkt tiltak ettersom 99,999 % av all «narkotika» her inne enten kommer inn gjennom kroppens hulrom eller de ansatte», skriver forfatteren av brevet, som selv soner sin straff som følge av narkotikarelatert kriminalitet.

Blir aldri narkotikafritt Ifølge brevet er Halden fengsel det eneste i landet som nekter sine innsatte å bruke sko i besøkslokalene.

MISFORNØYD MED SKOFORBUD: 138 innsatte ved Halden fengsel har signert denne klagen. Foto: Faksimile fra brevet
MISFORNØYD MED SKOFORBUD: 138 innsatte ved Halden fengsel har signert denne klagen. Foto: Faksimile fra brevet Vis mer

David Toskas forsvarer, Øystein Storrvik, opplyser overfor Dagbladet at flere av hans klienter i Halden fengsel har reagert på fengslets praksis når det gjelder forbudet av sko i besøksrommene.

- Det virker litt rart siden det ikke er slikt i andre fengsler, sier Storrvik.

Ifølge brevets forfatter vil fengslet uansett aldri bli narkotikafritt.

Uaktuelt med endring av ruspolitikken I et annet brev, som er forfattet to dager senere, og signert «på vegne av fangene i Halden fengsel» uttrykkes det generell misnøye mot fengselets ruspolitikk.

Are Høidal, fengselsleder, bekrefter overfor Dagbladet at han kjenner til klageskrivet om at fengslet skal være for strenge i narkotikakontrollen.  

Han opplyser at skoforbudet er en sikkerhetsmessig vurdring og ett av mange tiltak for å hindre innsmugling i fengslet.

VIL HA MER LIBERALE NARKOTIKAKONTROLLER: Halden fengsel blir omtalt som «drømmefengslet». Nå har så mange som 138 innsatte skrevet under på en klage der de ber om mer liberale narkotikakontroller innad i fengslet. Foto: Heiko Junge / Scanpix
VIL HA MER LIBERALE NARKOTIKAKONTROLLER: Halden fengsel blir omtalt som «drømmefengslet». Nå har så mange som 138 innsatte skrevet under på en klage der de ber om mer liberale narkotikakontroller innad i fengslet. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Da tenker jeg ikke bare på narkotika, men også mobiltelefoner, minnepinner og andre ting.

Fengslet har ved tidligere anledning avslørt fanger som har forsøkt å smugle inn ting i skoene, forklarer han.

Vil ikke senke på kravene - Vi kommer ikke til å bli noe mindre strenge av den grunn, sier Høidal til Dagbladet.

Han opplyser at brevet vil bli behandlet som alle andre saker som kommer inn, og at fengslet svarer fortløpende på slike klagesaker.

- Dette er vanlig saksbehandling. Men det er helt uaktuelt å bli mer liberal i vår narkotikabekjempelse. Vi jobber for å hindre narkotikabruk generelt i norske fengsler og vi har kontrollordninger for å sikre dette arbeidet, sier han.

Drømmefengsel I går skrev Dagbladet om James Conway som i åtte år var sjef for det beryktede Attica-fengslet i New York, og totalt har han 38 år bak seg i det amerikanske fengselsvesenet.

I 2011 besøkte den pensjonerte fengselssjefen Halden fengsel, og måtte ifølge ham selv «blunke for å være sikker på at jeg fortsatt var i et fengsel».

SIKKERHETSMESSIG TILTAK: Are Høidal, fengselsleder i Halden, sier til Dagbladet at forbudet mot sko er et tiltak for å hindre smugling inn i fengslet. Foto:Aleksander Nordahl
SIKKERHETSMESSIG TILTAK: Are Høidal, fengselsleder i Halden, sier til Dagbladet at forbudet mot sko er et tiltak for å hindre smugling inn i fengslet. Foto:Aleksander Nordahl Vis mer

I Halden så han et fangebibliotek som var bedre enn bibliotekene på mange av skolene i hans nærområde i USA, lydstudio for fangene og celler med egne flatskjermer og kjøleskap.

- Hvis mine fanger hadde fått designet sitt drømmefengsel, ville de tegnet Halden fengsel. Vi ville aldri latt våre innsatte få videospill, sier Conway til Dagbladet.

Ikke nok med det. I august 2011 var Halden fengsel nominert til en designerpris for sitt flotte interiør.

Bør oppfordre bestemor til å rane en bank Den gode standarden i fengslet har skapt reaksjoner også her til lands. I går uttalte stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) til Dagbladet at fengslet er et pengesluk som ikke gagner andre enn dømte kriminelle som kjeder seg.

- Satt på spissen, så er det nesten slik at man bør oppfordre bestemor til å rane en bank. I fengsel kan hun i hvert fall dusje hver dag, bli med på aktiviteter, få et eget stilig rom og i tillegg få betalt. Det får man ikke på sykehjem, sier Michaelsen.

FÅR IKKE SPILT FOTBALL: David Toska er en av fangene som er misfornøyd med tøffelpåbudet i besøksrommene i Halden fengsel. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET
FÅR IKKE SPILT FOTBALL: David Toska er en av fangene som er misfornøyd med tøffelpåbudet i besøksrommene i Halden fengsel. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!