VIL IKKE SNAKKE OM DET: OLje- og energminister Ola Borten Moe ga tommel opp for Statoil-sjefenes lønnsfest, til tross for Strtoingets formaninger om moderasjon bare uker før. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
VIL IKKE SNAKKE OM DET: OLje- og energminister Ola Borten Moe ga tommel opp for Statoil-sjefenes lønnsfest, til tross for Strtoingets formaninger om moderasjon bare uker før. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

13,8 millioner til Statoil-sjefen? Ikke no´problem!

Stortinget har satt foten ned for høye lederlønninger. Nå har Ola Borten Moe gitt tommel opp for rekordutbetalingene til Helge Lund og de andre Statoil-sjefene. Men det vil han helst ikke snakke om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før påske skrev Dagbladet om rekordutbetalinger til Helge Lund og de andre Statoilsjefene. Ifølge årsrapporten tjente Lund 13,8 millioner kroner i 2012 — opp 13,5 prosent fra 12,2 millioner kroner året før. Statoil-sjefene har samlet økt sine godtgjørelser de siste tre åra med hele 55 prosent, opp fra 62,2 millioner kroner i 2010 til 93,1 millioner kroner i 2012.

Godkjent av ministeren
Olje- og energiminister Ola Borten Moe er ansvarlig for Statoil, og hadde møte med selskapet tirsdag etter påske. Lederlønn var på agendaen. Ola Borten Moe vil ikke snakke med Dagbladet om møtet, og henviser til sin informasjonsavdeling. Informasjonsrådgiver Jon Evang skriver i en epost til Dagbladet at departementet fikk en redegjørelse for lønnsforholdene, og satte sitt godkjentstempel på.

Forklaringen er at lønna er styrets ansvar, skal være konkurransedyktig, at lederlønningene gjenspeiler gode resultater i selskapet og at Statoil følger regjeringas prinsipper. 

Stortinget krevde moderasjon
Kontrollkomiteen og Stortinget har gjentatte ganger påpekt at lederlønnsutviklinga har vært for høy og krevd moderasjon. Sist da Entra-saken ble behandlet i Stortinget 19. februar, og da Riksrevisjonens rapport om eierskapsutøvelsen ble behandlet i Stortinget 12. mars. Den rødgrønne fraksjonen har vært strengest.  

Næringsminister Trond Giske har ansvar for hvordan lederlønninger i staten skal reguleres. Han har tidligere sagt at han tar de sterke signalene fra Stortinget på alvor. I går var han ikke tilgjengelig for kommentar.  

Kaller på Stoltenberg
SVs Hallgeir Langeland er blant de i kontrollkomitéen som har vært tydeligst om at han ønsker innstramming. Han er kritisk til at departementet gir grønt lys der Stortinget sier stopp.

- Dette er umusikalsk. Stortinget har flere ganger gitt tydelig beskjed. Nå må departementene følge opp, ellers må statsministerens kontor gripe inn, sier Langeland.

Også fra borgerlig side reageres det.

- Lønnsnivået i Statoil framstår som svært høyt. Jeg kan ikke skjønne at en lønnsøkning på 13,5 prosent trengs for å være konkurransedyktig i det markedet som er nå. Det virker ikke som om departementet har fokus på lederlønn. Det bør de ha, når et samlet Storting har bedt om det, sier Frp-representant og leder av kontrollkomiteen, Anders Anundsen.

Holder tett
Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil bekrefter at Statoilsjefene Helge Lund, Svein Rennemo og Reidar Gjærum var i møte med statsråden tirsdag etter påske. Han vil ikke fortelle hva som ble sagt.

LØNNSVINNER: Statoil-sjef Helge Lund. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet.
LØNNSVINNER: Statoil-sjef Helge Lund. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet. Vis mer

- Det overlater vi til departementet.