Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

14 000 år gammel landsby funnet i Canada: - Veldig spesielt

Den eldste bosetningen på det amerikanske kontinentet funnet.

ELDSTE I NORD-AMERIKA: Landsbyen som nylig ble funnet på vestkysten i Canada er den eldste bosetningen på det nordamerikanske kontinentet. Video: Damien Gillis / Hakai Institute / CTV Network / CNNVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Doktorgradsstudenten Alisha Gauvreau ved Universitetet i Victoria, Canada, har oppdaget en 14 000 år gammel landsby på Triquet-øya på Canadas vestkyst.

Dette skal være den eldste bosettingen som er funnet på det nordamerikanske kontinentet. I tillegg har man funnet verktøy som spydspisser og fiskekroker, samtlige datert til siste istid.

Landsbyen er tre ganger eldre enn de egyptiske pyramidene.

Det var CTV News Vancouver Island som først omtalte saken.

Se deler av den nyoppdagede landsbyen i videoen øverst i saken.

- Et viktig funn

- Dette forandrer hva vi vet om hvordan mennesker først kom til Nord-Amerika, sa Gauvreau til CTV News Vancouver Island.

Funnet støtter teorien om at mennesker kom til Nord-Amerika fra Øst-Asia, en teori forskere har vært enige om, men ikke hatt særlig bevis for fram til nå.

William Shoulty fra Heiltsuk Nation har i et intervju med The Independent fortalt om betydningen funnet har hatt for urbefolkningen fra Heiltsuk-stammen, som kommer fra området. Historier om kystboende forfedre har gått muntlig i generasjoner.

- Å tenke på hvordan disse historiene har overlevd hele denne tiden, for nå å bli støttet av dette arkeologiske funnet, er helt fantastisk. Dette er veldig spesielt, ikke bare for meg, men for hele stammen, forteller William Shoulty.

Hovedsakelig fiskere

Funn gjort på stedet indikerer at beboerne hovedsakelig fisket mat.

- Vi mistenker at de første beboerne på Triquet-øya hovedsakelig jaktet på sjø-pattedyr på dypere vann. Dette fordi vi fant ganske degraderte etterlevninger av disse sjødyrene i landsbyen, sier Gauvreau til CBC Radio.

Forskerne skal fortsette utgravningene på omliggende øyer for å prøve å finne flere spor etter urinnvånere.