Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

14 år for bilbomba

Magnar Illøkken er dømt til 14 års fengsel for å ha plassert ei bombe i eksens bil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fengselsstraffen ble fire år lenger, sammenliknet med avsigelsen i tingretten, da Borgarting lagsmannsrett i dag kom med sin domsavsigelse i bilbombe-saken fra Drammen.

I tillegg til en fengselsstraff på 14 år, ble Magnar Illøkken (42) dømt til å betale 1,7 millioner kroner i erstatning og oppreisning.

Av dette tilfaller det kvinnen 346 000 kroner i erstatning for økonomiske tap i forbindelse med behandling og liknende, 600 000 i ménerstatning og 300 000 i oppreisning for tort og svie. I tillegg ble Illøkken dømt til å betale i underkant av en halv million til forsikringsselskaper.

«I skjerpende retning ble det lagt vekt på at eksplosjonen hadde særlig stort skadepotensiale, både lufttrykket, spredningen av bildeler og brannen var egnet til å påføre personer i nærheten dødelig skade,» heter det i domspremissene fra lagmannsretten.

«Drapsforsøket ble utført på en meget utspekulert måte, og forbrytelsen bærer preg av langvarig planlegging og overveielser,» skriver lagdommer Jørgen F. Brunsvig.

Det tok juryen bare 45 minutter å finne Magnar Illøkken skyldig på alle punkter før helga. Han ble derfor - også i andre rettsinstans - dømt for drapsforsøk, mordbrann og for å ha ulovlig anskaffet seg sprengstoff.

Trusler

Det var 23. januar i fjor en kvinne (37) ble skadd av en eksplosjon i det hun åpnet bildøra si på Åssiden i Drammen. Samme dag ble kvinnens fraseparerte mann pågrepet.

I Drammen tingrett ble han dømt til ti års fengsel. Dommen ble anket.

Under ankesaken kom det fram at kvinnen også skal ha blitt truet mens Illøkken har sittet i fengsel. Hun sa i retten at Illøkken skal ha bedt en psykolog viderebringe at «hun ikke skulle føle seg trygg selv om han satt i fengsel» og at han «hadde full kontroll på hva hun gjør».

- Tragisk sak

- Det er ikke en seier for meg at han blir dømt, for hele saken er bare tragisk. Men det er en lettelse. Det er viktig for min livssituasjon, og det eneste jeg ønsker nå er ro og trygghet for barna mine og meg, sa bombeofferet til Dagbladet i forrige uke.

Hun fikk omfattende skader da bomba gikk av da hun åpnet bildøra i januar 2003, og sliter fortsatt med skadene. Hun har vært gjennom en rekke operasjoner.

- Jeg prøver også å få bukt med angstproblemene. Jeg kommer aldri til å bli som jeg var, men jobber for å bli så optimal som mulig.

Magnar Illøkken anket dommen på stedet.

BILBOMBE: Det var ikke mye igjen av bilen etter at bomba hadde gått av.
STORE OPERSAJONER: Kvinnen (37) overlevde bomba i bilen, men har gjennomgått store operasjoner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media