14 år for drapsdømt menneskesmugler

Den nederlandske lastebilføreren Perry Wacker ble dømt til 14 års fengsel for drap på 58 kinesiske innvandrere som ble kvalt i lasterommet da han forsøkte å frakte dem illegalt inn i Storbritannia i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 60 innvandrere hadde reist fra Kina til Jugoslavia og gjennom Europa til Belgia før den fatale ferjeoverfarten til Dover i juni i fjor.

Under rettssaken i Maidstone i Sør-England fortalte de to kineserne som overlevde marerittet om hvordan de sparket i veggen på containeren der de var stuet sammen mens de ropte på hjelp. Wacker hadde stengt den eneste lufteluken inn til containeren før overfarten.

Panikk

- Folk begynte å få panikk fordi lufteluken var stengt og det var ikke nok luft, fortalte den ene av de to overlevende. De fortalte at de hadde betalt kinesiske menneskesmuglerbander for å komme seg til vesten.

Da ferjeturen fra Zeebrügge i Belgia til Sør-England var over, var 58 av innvandrerne døde av mangel på oksygen. Tollmedarbeiderne som åpnet containeren 19. juni i fjor fant «et hav av lik» på containergulvet, gjemt bak en vegg av tomatkasser.

Det tok sju måneder å identifisere alle de 58 omkomne, fordi de ikke hadde noen form for legitimasjon på seg.

Wacker selv sa han var uskyldig og ikke viste noe om lasten han førte, men dommer Alan Moses sa i domsavsigelsen at Wacker hadde lagt for dagen en kynisk utbytting av ofrene.

Ifølge påtalemyndigheten forlot Wacker lastebilen på dekk i 32 varmegrader, mens han gikk for å spise og se en film.

Lønnsomt

Wackers medtiltalte, den kinesiske tolken Ying Guo, ble dømt til seks års fengsel for å ha medvirket til menneskesmugling. Hun skal ha hatt ansvar for å hjelpe innvandrerne å finne bolig i Storbritannia og søke asyl. Flere av de omkomne hadde mobiltelefonnummeret til Guo skrevet på hånden.

- Denne saken handlet om å søke rettferdighet for de 58 som døde. Vi kan ikke forestille oss hva de gjennomgikk., sa aktor i saken, Karen Wiseman, etter domsavsigelsen.

- Menneskesmugling har blitt like lønnsomt som smugling av narkotika. Det tragiske for de 58 ofrene var at fortjeneste fikk forrang for menneskeliv, la Wiseman til.

I Nederland har flere mennesker blitt arrestert og blir etterforsket i forbindelse med saken. (NTB)

INNESTENGT: Bak dette gitteret døde 58 flyktninger.