14 år for Zedini-drap

Hassen Zedini ble dømt til 14 års fengsel i Oslo byrett i dag. Han ble funnet skyldig for drapet på sin kone Barbro 8. mai i fjor, og for mishandling av liket. Retten har funnet Zedinis forklaringer svært lite troverdig, og skjerpet aktors påstand om 13 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zedini ble også dømt til å betale kroner 100 000 i oppreisning til avdødes mor, og 20 000 til hennes far. Han fradømmes retten til arv. Rettssaken begynte 17. februar, og Hassen Zedini har hele tida nektet straffeskyld.

Forsvarer Oscar Ihlebæk mener dommerne har latt seg styre av sakens følelsesmessige art, og dommen ble anket på stedet.

- Dette er en sak som vekker mye følelser. Dommerne har også følelser, sier Ihlebæk til Dagbladet :på nettet.

Han mener det ikke er anført tilstrekkelige tekniske bevis som peker ut Hassen Zedini som drapsmann.

Hassen Zedini ble dømt for drapet på sin kone Barbro Zedini. Han ble i tillegg dømt for brudd på straffelovens paragraf 143, første ledd, for å ha mishandlet liket. Straffen på 14 års fengsel er strengere enn aktors påstand på 13 år, men retten fant ikke grunn til å ilegge Zedini sikring. Varetektstiden på 296 dager trekkes fra straffen.

Amper

Det var en amper Zedini som møtte i Oslo byrett ved to-tida i dag. Hans forsvarer møtte et kvarter for seint, etter å ha misforstått tidspunktet for domsavsigelsen. Før retten ble satt, rettet tiltalte hardt skyts mot oppmøtt presse.

- Hvis noen tar bilde av meg..., rakk han å si truende før Ihlebæk fikk roet ham.

Iført en fargerik lue, olabukser og blå genser inntok han tiltaleboksen, og sto ganske stille den lille timen det tok å lese opp dommen. Noen ganger ristet han demonstrativt på hodet, men ellers viste han få tegn til reaksjon på den strenge dommen.

Skjerpet

Ni dager etter at Barbro Zedini forsvant, ble liket funnet innpakket i en sovepose som fløt i vannkanten i Gjersjøen i Oppegård. . mai ble hennes ektemann, Hassen Zedini, pågrepet og siktet for drapet. Ektemannens bror ble også pågrepet, siktet for medvirkning, men saken mot ham ble henlagt.

Retten finner det skjerpende at Barbros pårørende måtte gå så lenge i uvisshet etter at drapet ble utført. Videre heter det at skjendingen av liket har vært en ekstra følelsesmessig belastning for pårørende.

Det er ingen vitner til drapet, og det foreligger ingen tilståelse. Retten har derfor tatt utgangspunkt i tekniske bevis og vitneforklaringer. Ifølge domspremissene har retten svært liten tiltro til dømtes forklaringer om flere sentrale spor i saken. Det skal være gjennomgående at Zedini ved flere anledninger har skiftet forklaring etter å ha blitt kjent med politiets faktiske opplysninger.

Blant de tekniske bevisene er blant annet et hårstrå som ble funnet sammen med liket. Med en sjanse på en million til en tilhører hårstrået Zedini. Ved liket ble det også funnet et håndkle med malingsflekker på. Disse malingsflekkene stammer etter all sannsynlighet fra Zedinis leilighet. Utskrifter fra mobiltelefoner er også en stor del av de tekniske bevisene.

Aktor Jan Glent er fornøyd med dommen. Han har ingen forståelse for Ihlebæks utsagn om dommernes følelser.

- Det er ført en rekke tekniske bevis, og mange vitner. Dette er en alvorlig drapssak, og jeg er fornøyd med dommen, sier Glent til Dagbladet :på nettet.

FØLELSER: Forsvarer Oscar Ihlebæk mener det ikke er anført tilstrekkelig med tekniske bevis som peker ut hans klient Hassen Zedini. _|Dette er en sak med mange følelser, sier han.