TRUET MED RETTSSAK: Luqman Wadood anklager dataprogrammet MacKeeper for å ikke opptre redelig overfor sine brukere og drive med villedende markedsføring. Foto: Privat
TRUET MED RETTSSAK: Luqman Wadood anklager dataprogrammet MacKeeper for å ikke opptre redelig overfor sine brukere og drive med villedende markedsføring. Foto: PrivatVis mer

14 år gamle Luqman fra Stavanger blir truet med rettssak av stort amerikansk IT-selskap. De sier det vil koste ham dyrt

Truer med at rettsaken kan koste ham 60 000 dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I videoer på Youtube har 14 år gamle Luqman Wadood fra Madla i Stavanger kritisert MacKeeper, et dataverktøy som eies av selskapet Kromtech, som leverer det som skal være sikkerhets- og optimaliseringsprogram til Apple-maskiner.

I video-serien, med navnet «MacKeeper Sucks» og «MacKeeper is a scam», beskriver rogalendingen måten selskapet reklamerer på. En framgangsmåte han og flere andre brukere på internett mener er en kritikkverdig. Han mener også at programmet er ren og skjær svindel.

Men det ikke Luqman hadde forestilt seg, var at Kromtech ville true ham med søksmål.

Selskapet krevde at Luqman skulle fjerne fire videoer fra Youtube, og truet med rettssak og skrev til 14-åringen at en slik rettssak ville koste ham 60 000 dollar, eller over 500 000 kroner. Selskapet påstår seg trakassert av Luqman.

Ble redd

- Jeg ble redd da de truet meg. Jeg gjorde et søk på Google, og fant fort ut at de hadde kommet med slike trusler før. De har prøvd å saksøke andre Youtube-ere, men de har ikke vunnet fram, sier Luqman til Dagbladet, som forteller videre at han endte opp med å slette tre av videoene fra Youtube-kanalen «InCrunch».

- De videoene var ikke diplomatiske eller seriøse, mens en av videoene ligger fortsatt på Youtube, sier 14-åringen. Det er spesielt denne seriøse videoen, som fortsatt ligger på Youtube, Kromtech reagerer på.

I denne videoen kritiserer han MacKeeper for å legge ut falske brukeranmeldelser på en internettside de selv eier. Han stiller også en kundebehandler hos MacKeeper til veggs og spør hvem som har skrevet anmeldelsene.

- Jeg prøver å være nøytral i denne saken etter at de truet meg med rettssak, men jeg føler at Kromtech bør skjerpe seg. Hvis de vil reklamere for produktet sitt, må de gjøre det på en ordentlig måte, ikke med reklamer som lyver, sier Luqman.

FALSKE PÅSTANDER: Slik kan en reklame fra MacKeeper se ut. Foto: InCrunch / YouTube / Skjermdump
FALSKE PÅSTANDER: Slik kan en reklame fra MacKeeper se ut. Foto: InCrunch / YouTube / Skjermdump Vis mer

- Ofte bare tull

Luqman kritiserer Kromtech for å ha laget reklamer som ser ut som at de kommer fra Apple.

Han mener også at folk kan risikere å laste ned et program de ikke ønsker seg, eller trenger. Programmet antyder at brukeren har virus, når man i virkeligheten i mange tilfeller ikke har det, sier han.

- MacKeeper er kjent for å sende varsler om virus, men ofte er det bare tull, sier Luqman, som fikk mange støtteerklæringer etter at han publiserte trusselen på Reddit.

- Flere advokater har sagt at de vil hjelpe meg gratis, sier Luqman, som også får støtteerklæringer fra folk generelt.

- De sier at jeg skal fortsette med det jeg gjør, sier 14-åringen, som er svært interessert i IT og sier han ønsker å jobbe med det også i framtida.

Stolt av sønnen

Faren til Luqman, Rizwan Wadood, sier til Dagbladet at han er stolt av sønnen sin og at han mener videoene går inn under vanlige anmeldelser av produkter, og at kritiske anmeldelser må være lov.

- Ifølge det Luqman har forklart, så har ikke MacKeeper fulgt reglene. Jeg har selv sett på nettet, og der ligger det mange negative kommentarer om programmet, sier Wadood, som ble veldig overrasket da selskapet truet sønnen hans med rettssak.

- Jeg ser på videoene som normal kritikk, sier faren, som er stolt av sønnen sin for å ha stått opp mot IT-selskapet.

- Jeg oppmuntrer han om å følge hans lidenskap for teknologi og å fortsette med å jobbe innenfor dette feltet. Men han må være forsiktig når anmelder produkter og andre selskaper, sier Wadood.

Tidligere søksmål

Mackeeper har også tidligere blitt anklaget for å sende ut falske meldinger om virus, ifølge Wikipedia:

  • I januar 2014 gikk kunder til massesøksmål mot MacKeeper og påsto at programmet ikke egentlig sjekket om maskinen hadde virus og at Mac-brukere fikk opp varsler fra MacKeeper om at de hadde virus.
  • I mai 2014 ble et nytt søksmål rettet mot MacKeeper som påsto at MacKeeper forfalsker sikkerhetsvarsler og lurer folk til å kjøpeprogrammet. Denne saken endte i et forlik, hvor kundene kan søke om refusjon.

- Ærekrenkelse

En person ved navn «J. Fowler» har sendt flere e-poster til Luqman. I den siste står det at dersom han fjerner alle videoene, vil Kromtech legge bort planene om å gå til rettssak mot 14-åringen. Men fortsatt mener Luqman at den seriøse videoen hans ikke er trakassering, men en kritisk anmeldelse av et produkt.

Dermed opprettholder Kromtech påstanden om at de er trakassert.

Stavanger Aftenblad har vært i kontakt med Kromtech, som svarer dette:

- Dette er ærekrenkelse og bakvaskelse og er lovstridig både i USA og ellers. En videoblogger som kom med nøyaktig de samme anklagene i et tidligere søksmål mot oss, erkjente åpent at dette ville koste ham 500 000 dollar. Dette er fakta og ble tilbudt som råd til Wadood. Hvis han fortsetter å opprette falske anklager mot selskaper (og ikke bare MacKeeper) og kaller det «fri tale», bør han vite at det er ulovlig og at det kan være juridiske kostnader, skriver Kromtech i e-posten.

Ifølge Kromtech betyr Wadoods alder ingenting for håndteringer, skriver avisa.

- Luqman Wadoods alder gir ham ingen fri tilgang til å opprette falske anklager eller delta i trakassering. Uansett om du er 14 eller 80 år gammel, gjelder den samme loven. Vi behandler alle tilfeller av trakassering og ærekrenkelser likt, skriver selskapet.