Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

14 år gammelt voldtektsoffer døde etter å ha blitt tvunget til å føde

Jenta hadde blitt gravid etter voldtekt.

STERKT BUDSKAP: «Du vil glemme meg, men jeg vil huske deg resten av livet», står det på en liten jentes plakat under en demonstrasjon i Ciudad del Este i Paraguay i 2015. Seksuelt misbruk er et stort problem i landet. Demonstrasjonen ble arrangert etter at en 10 år gammel jente ble tvunget til å gjennomføre et svangerskap etter å ha blitt voldtatt av sin stefar. Foto: Scanpix
STERKT BUDSKAP: «Du vil glemme meg, men jeg vil huske deg resten av livet», står det på en liten jentes plakat under en demonstrasjon i Ciudad del Este i Paraguay i 2015. Seksuelt misbruk er et stort problem i landet. Demonstrasjonen ble arrangert etter at en 10 år gammel jente ble tvunget til å gjennomføre et svangerskap etter å ha blitt voldtatt av sin stefar. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 14 år gamle jenta, som ikke er identifisert, døde under fødselen på det nasjonale sykehuset i Itaugua i Paraguay.

Leger ved sykehuset hadde først forsøkt å ta imot babyen ved fødsel på vanlig måte, men jenta fikk problemer med å puste, ifølge lokale medier. I forbindelse med at det ble utført hastekeisersnitt fikk jenta blodpropp og hjertestans tre ganger.

Ifølge Ricardo Gonzales Borgne, leder for det nasjonale hjelpesenteret for barn og mindreårige, ble jenta gravid etter at en 37 år gammel mann voldtok henne. Mannen er også blitt arrestert for voldtekten, skriver The Independent.

I Paraguay er abort ulovlig med mindre graviditeten utgjør en trussel mot kvinnens liv.

For stor påkjenning

Sykehusdirektør Herman Martinez har opplyst at jenta hadde ligget på sykehus i 20 dager grunnet høy risiko ved graviditeten.

– Kroppen til en mindreårig er ikke klar for en graviditet, uttalte han.

Jentas nyfødte gutt overlevde og er fortsatt på sykehuset i Itaugua, en liten by nord for landets hovedstad, Asuncion.

Paraguays restriktive abortlover har vært i søkelyset siden 2015, etter at en annen 11 år gammel jente ble tvunget til å føde etter å ha blitt voldtatt av sin stefar.

Erika Guevara-Rosas, den amerikanske direktøren i Amnesty International, uttalte den gangen at det faktum at jenta ikke døde ikke unnskyldte bruddet på menneskerettighetene som ble utført av myndighetene i Paraguay.

Ifølge Amnesty-direktøren var graviditeten ekstremt risikofylt.

Brudd på menneskerettighetene

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er risikoen for å dø grunnet fødsel fire ganger høyere blant mindreårige enn blant kvinner i 20-åra.

Historien om gravide mindreårige er ikke unik.

Dagbladet har tidligere skrevet om 12 år gamle «Catheline», som ble gravid etter å ha blitt voldtatt av sin fetter på Haiti.

Ifølge en rapport fra UNICEF har 120 millioner jenter i verden (litt mer enn én av ti) blitt tvunget til samleie eller til å utføre andre seksuelle handlinger. ​ Seksuell vold mot jenter er spesielt utbredt i Latin-Amerika og Karibien.

Siv Meisingseth, kommunikasjonssjef i Plan International Norge, har tidligere uttalt seg til Dagbladet om problemet.

Preget av machokultur

– Latin-Amerika og Karibia har gjennom historien vært preget av machokultur, diskriminering av kvinner og bruk av vold. Kvinners stilling i samfunnet har, ifølge Meisingseth, gått i feil retning.

– Vi tror mye av årsaken henger sammen med høy arbeidsledighet, dårlig utdanningssystem og fattigdom, selv om vi også ser at det er en del lyspunkter og at det går framover med en stor andel kvinner som deltar i politikken og at flere land har innført forbud mot barneekteskap, sier Meisingseth.

Samfunnsproblem

Meisingseth og Plan mener seksuell vold i dette området er så utbredt at det kan karakteriseres som et samfunnsproblem. Dermed blir det også et helseproblem for befolkningen. I mange Latin-Amerikanske land handler det om mangelfullt lovverk, rettsvesen, holdninger, kultur og ikke minst mangel på utdanning, ifølge Meisingseth.

Meisingseth tror ikke seksuell vold handler om pur ond vilje fra overgriperen, men om samfunnet de lever i.

– Det handler om at det er en kultur med forventninger om hvordan de skal være. Det handler om kultur og oppdragelse, ikke om vond vilje, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!