Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

14 år i Saddams fengsler

Han solgte en filmrull til den britiske journalisten Farzad Bazoft (bildet). Det kostet dyrt i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rafat Abdul Majeed Muhammad solgte en filmrull til en britisk journalist august 1989. Dt skulle han ikke ha gjort.

Journalisten fra Observer som besøkte Muhammads fotobutikk i Bagdad var Farzad Bazoft. Butikkeieren ga ham kortet sitt. En måned senere ble reporteren arrestert for spionasje.

De to møttes igjen i rom 18 i hovedkvarteret til Iraks sikkerhetspoliti Mukhabarat, skriver The Times. Et halvt år senere ble journalisten av iransk opprinnelse henrettet, trass voldsomme protester fra Storbritannia.

Tortur

Bazoft hadde besøkt en hemmelig rakettfabrikk utenfor Bagdad etter en eksplosjon der. Han dro dit utkledd som lege og tok prøver av jordsmonnet for å sjekke om fabrikken lagde ulovlige våpen.

Journalisten tilsto spionasje etter å ha blitt truet med tortur. Det er også mulig han ble torturert, skrev Observer etter henrettelsen.

Bazoft trodde han ville bli løslatt hvis han tilsto spionasje. Han forsøkte å få den britiske sykepleieren Daphne Parish, som ble arrestert sammen med ham, til å fortelle alt det forhørerne ville ha dem til å si.

Parish nektet for å ha gjort noe ulovlig, trass i at hun ble sparket, lugget og truet med kniv. Under fangenskapet ble hun vist en video med Bazofts 'tilståelse'. Da hun senere traff ham under avhør, spurte hun hvorfor han hadde tilstått noe han ikke hadde gjort.

- På grunn av elektriske støt. De ga meg en ferdigskrevet tilståelse, svarte han.

Helvete

Muhammad lot seg ikke knekke og insisterer på at han aldri gjorde noe ulovlig. Myndighetene anklaget ham for å hjelpe den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Butikkeieren ble avhørt to ganger om dagen, slått med kabler, torturert med strøm. Kjeven, ribbeina og hendene ble brukket. Han

fikk etter hvert livsvarig fengsel.

Muhammad ble overført til fengselet Abu Greeb vest for Bagdad. Der satt 7000 av Saddams fanger i konstant frykt for tortur og henrettelse.

Der satt fotoforhandleren isolert i tre år, avbrutt av tortur to ganger i uka. Til The Times forteller han om gropene der opptil ti fanger ble oppbevart i en uke om gangen og der mange døde.

Massehenrettelser var vanlig. Den første observerte Muhammad i mars 1991, da Irak hadde tapt Golf-krigen.

- Det hadde ikke vært opptøyer i fengselet. Men 27. mars kom det flere hundre soldater fra spesialstyrkene. De plasserte alle fengene med ansiktet mot muren i luftegården. De åpnet ild, og skjøt over hundre, forteller han.

20. oktober i fjor ble 400 skutt ved daggry. Det viste seg å være forberedelse til en av Saddam Husseins amnestier. Sammen med 2000 andre fanger, mange av dem kurdere, ble Muhammad satt fri samme ettermiddag.

Den egyptiskfødte 45-åringen fikk hjelp og kom seg til et kurdiskkontrollert område nord i Irak.

Han er forbløffet over fredsdemonstrasjonene i Vesten:

- Jeg skulle ønske demonstrantene kunne tilbringe et døgn der jeg var og se hvordan Irak virkelig er.

DREPT: Bazoft ble hengt på Saddams ordre 15. mars 1990.
GLADE: 20. august i fjor kunngjorde Saddam amnesti for å feire at han fikk 100 prosent av stemmene i "valget". Fangene i Abu Greeb, der Muhanmmad sonet, jublt for nyheten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling