Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

14-årige Eline jagde isbjørn med grytelokk

14 år gamle Eline Aasheim tok saken i egne hender og jagde den nærgående isbjørnen med grytelokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): I februar skjøt Stein P. Aasheim en stor isbjørn på 467 kilo da den var i ferd med å bryte seg inn i hytta på Svalbard, der familien bor.

Isbjørnen hadde rukket å stikke hele hodet inn gjennom hyttevinduet da den ble skutt med revolver på kloss hold.

Sist lørdag fattet en ny bjørn interesse for fangsthytta.

Tasset rundt

- Hundene bråkte. Da vi kom ut, så vi en bjørn på vei over isen og rett mot oss. Bamsen stoppet om lag 20 meter fra hytta, forteller Stein P. Aasheim på satellitt-telefon fra Austfjordneset.

- Han sto og snuste ut i lufta og tasset litt rundt før han la seg ned. Der så det ut til at han hadde tenkt å ligge, helt til jeg kom med grytelokkene. Da for han bortover isen og så seg ikke engang tilbake, skriver datteren Eline i sin dagbok fra Svalbard. Stein P. Aasheim, kona Ragnhild Amundsen og barna Eline (14) og Ingvild (6) skal oppholde seg i fangsthytta i ødemarka i et helt år.

- Lemmer for vinduene

I juli reiser de hjem. Og etter den dramatiske episoden i februar tar de flere forholdsregler enn før.

- Blant annet setter vi lemmer foran vinduene hver gang vi beveger oss bort fra hytta. Vi er nøye med hvor vi oppbevarer maten. Og så snart vi ser en bjørn, er vi påpasselige med å jage den slik at de ikke skal bli fortrolige med mennesker, sier Stein P. Aasheim.

Den siste tida har de sett ganske mange isbjørner nær hytta.

- Blant annet dreier det seg om en stor hannbjørn og ei binne med to unger. Vi er veldig klar over dette, og særlig minstejenta har klare begrensninger på hvor hun skal være. Heldigvis har vi hunder som varsler når det er bjørn i nærheten, sier Aasheim.

HOLDT HODET KALDT: - Han sto og snuste ut i lufta og tasset litt rundt før han la seg ned. Der så det ut til at han hadde tenkt å ligge, helt til jeg kom med grytelokkene, skriver Eline Aasheim i sin egen dagbok etter lørdagens møte med isbjørnen. Her med hunden Fang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media