14-årige jomfruer går for 200 dollar

Politisjefer, businessmenn og turister tar for seg på Kambodsjas groteske sexmarked.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) TV-kanalen Al Jazeera offentliggjorde torsdag hva de så da en reporter tok med seg skjult kamera på bordell i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh.

- Jomfrudommen min kostet 200 dollar, forteller den nå seksten år gamle eks-prostituerte Ya Da til kanalen. Hun jobbet på bordell i to år før hun klarte å rømme, og bor nå i trygghet sammen med andre med samme skjebne.


Politimenn på kundelisten

Ifølge opposisjonspolitiker og tidligere kvinneminister Mu Sochua, som er tilknyttet Sam Rainsy-partiet, er det både turister og fastboende som tar for seg av de purunge sexslavene.

- Størsteparten av kundemassen er faktisk lokale menn, opplyser Sochua til Al Jazeera.

- Både politimenn, høyt rangert militært personell og rike forretningsmenn kjøper sex. Dette er en hovedårsak til at handelen fortsetter å foregå i beste velgående.

Ifølge Redd Barna er 30 prosent av sexkjøperne turister.


Voldtatt i fem dager

FANGET: To vietnamesiske sexslaver fotografert på et bordell i Svay Pak nær Phnom Penh. Bildet er tatt i 2002, men Al Jazeera avdekker skremmende forhold også i dag. Foto: REUTERS/Scanpix
FANGET: To vietnamesiske sexslaver fotografert på et bordell i Svay Pak nær Phnom Penh. Bildet er tatt i 2002, men Al Jazeera avdekker skremmende forhold også i dag. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer

For en stund tilbake rapporterte BBC at barn så langt ned som i ti-årsalderen solgte kroppen sin på det kambodsjanske sexmarkedet.

- Jeg ble tvunget til å gå med tettsittende undertøy, og noen bekjente fikk meg til å drikke noe som gjorde at jeg sovnet, forteller en anonym eks-prostituert til kanalen.

- Da jeg våknet opp hadde jeg blitt voldtatt av en franskmann i fem samfulle dager.

- Ofte støttes bordellene, og de kriminelle nettverkene som  i mange tilfeller står bak dem, av høytstående embedsmenn i det offentlige, hevder Mark Capaldi, en talsmann for organisasjonen Ecpat International.

Han mener ansvar og skyld ikke bare ligger hos overgriperne, men like så mye hos myndighetene som lar overgrepene skje.

- Myndighetene må tørre å slå ned på trafikken på bordeller og karaokebarer, sier Capaldi til Al Jazeera.

- Gjør alt vi kan

General Bith Kim Hong i det nasjonale politiet i Kambodsja tar avstand fra beskyldningene om at politiet støtter sexhandelen.

14-årige jomfruer går for 200 dollar

- Vi behandler alle typer kriminelle på samme måte. Det er likhet for loven både for utlendinger og fastboende når det gjelder sex med mindreårige, uttaler han til Al Jazeera.

- Vi gjør alt vi kan for å komme barneprostitusjonen til livs.

Dagbladet.no har tidligere omtalt den avdankede britiske glamstjernen Paul Francis «Gary Glitter» Gadd, som i 2005 ble dømt til tre års fengsel i Vietnam etter å ha hatt sex med to jenter på elleve og tolv år. Gadd ble i 2002 erklært uønsket i Kambodsja etter anklager om sex med mindreårige.

På tross av at sexturismen pågår med uforminsket styrke advarer Mu Sochua mot å la utenlandske medieyndlinger bli gallionsfigurer for en mislykket sexforbryterjakt.

- Det er lett å slå det stort opp når man fanger en profilert utlending, påpeker Sochua.

- Men å si at Kambodsja tar dette problemet på alvor ville være en løgn.

PROTEST: Prostituerte Boun Srep (20) protesterer for legalisering av prostitusjon utenfor kvinnedepartementet i Phnom Penh i 2001. Al Jazeera dokumenterer at det illegale sexmarkedet flommer over av mindreårige.