FORBUDT FOTO: Stikk i strid med fotoforbudet fra Abraham Lincolns enke tillot offiseren ved fotenden av kista, E. D. Townsend, at det ble tatt bilder av den døde presidenten. Heller ikke ordren om å ødelegge bildet ble respektert, skulle det vise seg. Foto: Meserve Kunhardt Foundation/HBO
FORBUDT FOTO: Stikk i strid med fotoforbudet fra Abraham Lincolns enke tillot offiseren ved fotenden av kista, E. D. Townsend, at det ble tatt bilder av den døde presidenten. Heller ikke ordren om å ødelegge bildet ble respektert, skulle det vise seg. Foto: Meserve Kunhardt Foundation/HBOVis mer

14-åring fant det eneste bildet av den døde Abraham Lincoln

Fotografiet skulle ødelegges, men ble reddet av mannen som ga ordren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Harry, se hva jeg nettopp fant! Dette er et bilde av Lincoln i kisten sin, tatt i New York City da begravelsen skulle holdes!»

Slik husker historieprofessor Ron Rietveld sitt eget utbrudd, da han som 14-åring gjorde et av de mest sensasjonelle funnene i historieforskningen omkring USAs legendariske president Abraham Lincoln.

Nå, 62 år senere, forteller Rietveld selv den utrolige historien om det unike fotografiet som alle trodde var ødelagt.

Trosset fotoforbud I dag, 14. april, er det 150 år siden Abraham Lincoln ble skutt av skuespilleren John Wilkes Booth under en forestilling på Ford Theatre i Washington.

Bare noen dager i forveien hadde sørstatenes general Robert E. Lee overgitt seg og borgerkrigen dro seg mot slutten.

120.000 mennesker skal ifølge Business Insider ha vært til stede på likskuet i New Yorks City Hall ti dager etter mordet.

Mindre kjent er det at topp-offiseren E. D. Townsend - ifølge magasinet The Atlantic står han ved fotenden på bildet over - i forkant av likskuet tillot at fotografen Jeremy Gurney tok bilde av den døde Lincoln.

Misunnelige kolleger Fotograferingen var stikk i strid med fotoforbudet Lincolns enke Mary Todd Lincoln hadde nedlagt.

Reaksjonen fra henne, og fra en mengde misunnelige fotograf-kolleger, var så kraftig at krigsminister Edwin Stanton så seg nødt til å beordre destruksjon av samtlige bilder.

At heller ikke denne ordren ble respektert, og at det var Stanton selv som saboterte den, kom ikke for en dag før mange år senere, i 1952.

Det var 14-årige Ron Rietveld som oppdaget det. I en artikkel på nettstedet Abraham Lincoln Online forteller Rietveld, som nå har blitt historieprofessor ved California State University, hvordan det skjedde.

Blant Lincoln-eksperter Rietveld forteller at han allerede som gutt i Iowa var så opptatt av Abraham Lincoln at han satte seg i brevkontakt med Lincoln-entusiasten og -samleren James W. Bollinger.

Da han senere fikk vite at Bollinger var død, skrev han til Universitetet i Iowa og fortalte om kontakten med Bollinger, og ba om å få komme på innvielsen av Lincoln-samlingen som Bollinger hadde gitt til universitetet.

Under arrangementet kom han så godt overens med en av Lincoln-ekspertene han møtte der, Harry Pratt, at Pratt inviterte ham til å besøke Lincolns hjemsted Springfield.

Konvolutt fra 1887 Der fikk den 14-årige Ron Rietveld sitte og bla i Lincoln-arkivene, under løfte om å legge alt tilbake på plass. Det var mens han satt slik og bladde at han kom over en konvolutt fra 1887, og et gulnet fotografi.

Han skjønte straks hva det var, etter å ha sett det samme motivet fra likskuet den 24. april 1865 i magasinet Harper's Weekly. En tegning med det samme motivet. Noe foto fantes jo ikke, i følge historikerne.

«(Jeg) visste at dette bildet, hvis det virkelig var et fotografi, ikke eksisterte», skriver Rietveld.

Straks etterpå skjønte han at historikerne hadde tatt feil, og at fotografiet virkelig fantes.

Magasinet Life skrev senere, i en utgave fra september 1952, at det var krigsminister Edwin Stanton som hadde tatt vare på bildet, fordi han ikke hadde hjerte til å ødelegge det.

FINNEREN: Historieprofessor Ron Rietveld gjorde det sensasjonelle funnet av Lincoln-bildet da han var 14 år gammel, i 1952. Foto: California State University
FINNEREN: Historieprofessor Ron Rietveld gjorde det sensasjonelle funnet av Lincoln-bildet da han var 14 år gammel, i 1952. Foto: California State University Vis mer