14-åring med voldsalarm

En 14-åring i Helgeland politidistrikt går i dag med en statlig voldsalarm. Hun er en av 49 som har fått slik hjelp siden 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er en av totalt 49 trusselutsatte barn under 18 år som har hatt voldsalarm siden det statlige voldsalarmprosjektet startet sommeren 1997. Bare seks av disse er gutter. Hittil i år har politiet for kortere eller lengre perioder hatt utplassert en voldsalarm hos 18 barn. To av dem er gutter. Det er to 17-åringer fra henholdsvis Nordre Buskerud og Salten. Den yngste voldsalarmbruker noensinne her i landet var en 12-årig jente i Agder politidistrikt i 2001.

Flest i Oslo

- Oslo politidistrikt har hatt flest utplasserte voldsalarmer hos barn under 18 år, sju siden starten i 1997. På 2.plass følger Salten politidistrikt med fem. Tre av disse alarmene er tildelt i år, til en 17-årig gutt og to jenter på 15 og 16 år, sier prosjektleder og statistikkansvarlig Duncan Howard Balcon i Voldsalarmtjenesten hos Falck, tidligere Falken. Det er dette alarmselskapet som på vegne av Justisdepartementetet opererer de statlige voldsalarmene.

Totalt er 3.886 mennesker blitt tildelt en voldsalarm for kortere eller lengre tid siden starten sommeren 1997.

- Pr. 1. november er det 948 aktive alarmer rundt om i Norge. Det er en liten nedgang fra året før på 39 brukere. Det skyldes trolig at vi har ryddet kraftig opp og sørget for å få inn igjen alarmer som ikke var aktive, sier Balcon og legger til:

- Må undersøkes

- Det er behov for å få mer kunnskap om hvem disse barna er og hvilke forhold de lever under, som gjør at politiet tildeler dem voldsalarmer. Jeg er overrasket over at det er såpåss mange barn under 18 år som får voldsalarm og har derfor gjort stikkprøver for å finne noen forklaringer.

- Vanskelige familieforhold, kriminelle miljøer og trusler i ungdomsmiljøer, er noen stikkord, sier politiinspektør Ole Johan Strømman i Politidirektoratet.

- I Oslo er hittil i år 92 mennesker blitt tildelt en voldsalarm. På 2.plass følger Agder med 90 og Vestfold med 69 utplasserte voldsalarmer. I Nord-Trøndelag politidistrikt er det registrert beskjedne fem voldsalarmer så langt i år.

88-årig bruker

- Det er politiet som avgjør hvem som får, men vi garanterer at alarmen er operativ innen 24 timer etter at vi har fått avtalt levering med brukeren, sier Balcon.

Det er til alarmsentralen hos Falck i Oslo alle utløste voldsalarmer fra hele landet kommer. Når alarmen er aktivisert overføres lyden fra boligen direkte via vedkommende telefonlinje og det aktuelle politidistrikt varsles omgående. Alt tas opp, lagres på CD og utleveres til politiet.

- Så langt i 2003 er det 674 kvinner og 88 menn blitt tildelt en voldsalarm. Gjennomsnittsalderen til kvinnene er 36,6 år, mot mennenes 42,8. Den eldste kvinnelige brukeren i år er 83 år. Årets hittil eldste voldsalarmbruker er en mann på 88 år. I gjennomsnitt er en voldsalarm i bruk 215 dager. Det er mer enn dobbelt av hva man trodde behovet på tre måneder ville være, sier Balcon.

VOLDSALARMENS VOKTER: - Mennesker med voldalarm lever i stor frykt og jeg får derfor daglige meldinger om endringer av navn, adresser og telefonnumre, sier Duncan Howard Balcon i Falcks voldsalarmtjeneste.