Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

14-åring omkom

ALTA/TROMSØ (Dagbladet): I voldsom fart braste snøscooteren utfor stupet. Etter et fritt svev på nærmere ti meter traff scooteren kanten på den andre siden av kløfta. Den 14 år gamle Per Mathis Mikkelsen Kemi fra Kautokeino omkom. En 24-åring overlevde på mirakuløst vis, men kan nå bli tiltalt for uaktsomt drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og MAGNE KVESETH

Den ville ferden natt til søndag fikk en brå slutt for unge Kemi. Ifølge politiet døde han momentant av hode- og nakkeskader.

Farten må ha vært svært høy, for scooteren hadde nesten svevd over hele kløfta som er ti meter bred og seks meter dyp.

De to guttene, begge fra Kautokeino, tilhørte reindriftsmiljøet og deltok i den årvisse vårflyttinga fra indre Finnmark til kysten. Men den skjebnesvangre scooterturen like etter midnatt hadde ingenting med reinflytting å gjøre.

Husker ikke

Politet tror det dreier seg om promillekjøring, men kan ennå ikke slå fast hvem som styrte døds-scooteren. Dersom det skulle vise seg at det var 14-åringen, kjørte han ulovlig. Man må være 16 år for å ta sertifikat på snøscooter. Det var ingen vitner til ulykken, som skjedde like i nærheten av det populære utfartsområdet Jotka i Alta kommune, om lag tre mil sør for Alta sentrum.

- Den overlevende har forklart at han ikke husker noen ting fra turen. Han påstår også at han ikke husker hvem av de to som kjørte, eller hvor de skulle. Vi har mistanke om at 24-åringen var påvirket av alkohol, sier politijurist Kurt Sandvik ved Vest-Finnmark politidistrikt.

Ifølge Sandvik har de to - som ikke var i slekt - neppe hatt oversikt over hvor de befant seg.

24-åringen, som søndag ble brakt til helsesenteret i Alta, slapp utrolig nok fra ulykken med mindre skader. Via mobiltelefon fikk han tilkalt hjelp.

Høytids-fyll

Den overlevende risikerer nå å bli tiltalt for uaktsomt drap.

- Vi utelukker ikke at etterforskningen ender med tiltale. Veitrafikkloven gjelder også på Finnmarksvidda, sier Kurt Sandvik til Dagbladet.

I Finnmark har mange brukt 1. mai-helga til utfart på scooter. Reinpolitiet, som overvåker motorferdselen i Finnmarks-marka, mener færre enn før kombinerer alkohol og scooterkjøring.

- Men fortsatt er det en del fyll og uansvarlig kjøring i forbindelse med høytidene. Det finnes noen som ikke vil forstå at snøscooteren og sprit ikke hører sammen, sier lederen for reinpolitiet og lensmann i Tana, Sverre Mienni.

Det er andre helg på rad at en 14-åring mister livet i en tragisk ulykke i Alta-området. Forrige helg døde en 14 år gammel gutt da han ble klemt i hjel i et automatisk loftsvindu ved Elvebakken skole.