14-åring skjøt miljøarbeider

Da den 14-årige barnevernsbarnet ble bedt om å vaske seg på hendene, fant han fram ei salongrifle og skjøt den 41-årige miljøarbeideren i ryggen. Rifla tilhørte en av miljøarbeiderne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 41 år gamle miljøarbeideren ble raskt brakt til Aust-Agder sentralsjukehus i Arendal med luftambulanse. Tilstanden var i går kritisk, men mannen skal være utenfor livsfare.

Skyteepisoden skjedde i en bolig på Gjermonesbrua på Åmli i Aust-Agder ved 10-tida i går formiddag.

Hvorfor det fantes et våpen i et barnevernstiltak var i natt et ubesvart spørsmål.

Den 14-årige gutten var sammen med to mannlige miljøarbeidere fra den private barnevernsinstitusjonen, Ungplan, og en mannlig lærer. Gutten ble lørdag overført fra en akuttinstitusjon for problembarn i Oslo, og han var i ferd med å flytte inn i et bofellesskap sammen med fire miljøarbeidere på Åmli.

Det var i en bolig like ved bofellesskapet at skytingen skjedde.

Grensesetting

- Foranledningen var noe så trivielt som en enkel grensesetting. Den mindreårige ble bedt om å vaske seg på hendene. I tida før dette skjedde hadde miljøarbeiderne følt at de fikk god kontakt med gutten, sier nestleder i Ungplan, Eyvind Elgesem.

- Våpenet var ikke lett tilgjengelig, men i et ubevoktet øyeblikk fant han det fram. Han ladde selv våpenet før han skjøt, sier Elgesem.

Kula, som var av kaliber 22, gikk gjennom kroppen og skadde ingen vitale organer.

- Vi har foreløpig ikke brakt på det rene hvorfor det fantes et våpen i institusjonen. Ungplan har sendt to medarbeidere og en psykolog til Arendal for å få klarhet i dette. Det skal ikke finnes våpen i våre tiltak, sier Elgesem.

Voldserfaring

Ungplan er en privat barnevernsorganisasjon som selger sine tjenester til fylkeskommuner i hele landet. De tar imot problembarn, og plasserer dem i såkalte tiltak, ofte bofellesskap med miljøarbeidere.

- Vi har i hovedsak tiltak rettet mot enkeltungdom. En god del av dem har store problemer og erfaring med vold, sier Elgesem som ikke vil kommentere om 14-åringen har et kriminelt rulleblad.