REDDET: Det var den redningskyndige badevakten Arne Hauge som bidro til at de tre barna kom seg på land. For den 12 år gamle gutten som ligger ved UNN er tilstanden fortsatt kritisk og livstruende. Foto: Vidar Myklevoll.
REDDET: Det var den redningskyndige badevakten Arne Hauge som bidro til at de tre barna kom seg på land. For den 12 år gamle gutten som ligger ved UNN er tilstanden fortsatt kritisk og livstruende. Foto: Vidar Myklevoll.Vis mer

14-åringen er på bedringens vei

Men det er fortsatt kritisk for hennes 12 år gamle bror etter at de falt i vannet utenfor Alta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||14-åringen ble sendt til Karolinska sjukhuset i Stockholm, og behandles nå ved ECMO-senteret ved Astrind Lindgrens Barnsjukhus

- Det går bra med henne. Hun ligger i en pustemaskin. Vi er ikke urolige for henne nå sier leder for Ecmo-avdelingen, Kennet Palmer til Dagbladet.

- Vi håper at hun kan kobles fra maskinen om et par dager. De har gjort en veldig god jobb med henne i Tromsø, sier Palmer.

For hennes 12 år gamle bror er tilstanden fortsatt kritisk, opplyser Univeristetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

- Situasjonen hans er fortsatt alvorlig og livstruende, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Eikejord til Dagbladet.

- Varmes opp gradvisDen 14-år gamle jenta som ligger i Stockholm, varmes nå gradvis opp til normal kroppstemperatur.

- Vi holder henne på en kroppstemperatur på mellom 35 og 36 grader fortsatt, og varmer henne gradvis opp. Fordelen med Nord-Norge er at man blir kraftig nedkjølt når man faller i vannet, og de vitale organene blir beskyttet, sier Palmer.

Flyktninger14-åringen var kraftig nedkjølt etter å ha ligget under vann i mellom 10 og 15 minutter etter hun og broren lekte på et isflak ved Transfarelven i Alta.

Kusinen deres, en 13 år gammel jente, hoppet i vannet for å redde dem opp fra Transfarelven, men også hun fikk problemer i det kalde vannet. Hun er etter forholdene i god form etter dramaet, og ligger nå på vanlig sengepost i Tromsø.

De tre barna kommer fra Bhutan og tilhører den nepalske minoriteten i landet. De kom til Alta fra en flyktningleir for ett år siden.

Omfavnet under vannDet var den redningskyndige badevakten Arne Hauge som gjorde at de tre barna kom i land. Han var tilfeldigvis i nærheten og hørte at det ble ropt på hjelp. Han hoppet uti, og svømte bort til isflaket barna hadde lekt på.

- Jeg kom meg ut til et av barna. Da jeg fikk tak viste det seg at barnet holdt fast grep rundt et annet barn som lå bevisstløst under vann, sier Hauge til Dagbladet.

- Det ble tungt å få dem i land. Det gikk til slutt, og vi satte umiddelbart i gang med livredning, sier Hauge.