- 14-åringer blir terrorister

Irske terrorgrupper rekrutterer guttunger helt ned i 14 års alder. Disse småguttene får opplæring i bruk av avanserte våpen mot britiske og andre protestantiske mål, skriver London-avisa The Guardian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant gruppene som bruker barn og ungdom i sin væpnede kamp, er Real IRA («Det virkelige IRA»). Dette er ifølge The Guardian blitt klart under en rettssak mot Real IRA-lederen John McDonaugh, som har sagt seg skyldig i opplæring til terror.

Real IRA skal være den største av flere utbrytergrupper fra Den irske republikanske hær IRA, som til sammen har mellom 120 og 200 medlemmer. Utbrytergruppene brøt med IRA, etter at IRAs politiske fløy Sinn Fein gikk inn i forhandlinger med britene om maktdeling i Belfast som ledd i en fredelig løsning på konflikten i Nord-Irland.

Men Real IRA har hatt store vansker med rekrutteringen, spesielt etter at organisasjonen sprengte en bombe i den nordirske byen Omagh i oktober 1998. Eksplosjonen drepte 29 mennesker, blant dem en kvinne som var gravid med tvillinger, og vakte avsky langt inn i republikansk-sinnede nordirers rekker.

(NTB)