- 14-åringer får gratis heroin

«Ungdom helt ned til 14 år får tilbud om gratis heroin,» skriver Ungdom Mot Vold i sin rapport for 1998. Kriminelle vil hekte nye misbrukere og rekruttere løpegutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen har snakket med 15 ungdommer i Oslo-området som har fått tilbud om, eller tatt imot gratis stoff.

Ungdom Mot Vold tegner et dystert bilde av forholdet mellom voksne, organiserte kriminelle og unge i drift på gata i sin rapport for året som gikk.

Kjent metode

- Vi har sett dette tidligere også, men det siste året har mønsteret blitt mer systematisk. Dette er ikke tilfeldigheter lenger. Også mennesker vi har spurt som er i narkotikabransjen, bekrefter at de deler ut gratis heroin til helt unge mennesker, sier organisasjonsleder Farid Bouras.

- Hvorfor skjer dette nå?
- Det er for mye heroin i markedet og for få kunder. Å dele ut heroin for å hekte folk er en kjent metode i land som USA, Frankrike og Sverige. Hvorfor ikke i Oslo? spør Bouras.

Ikke overrasket

- Dette er ikke noe som politiet har registrert systematisk, men det er dessverre ikke noe ukjent fenomen at stoff droppes for at man skal knytte til seg nye brukere. Hvorvidt det er utbredt, vet vi ikke, sier politiinspektør Morten Yggeseth ved Oslo politikammer.

- Jeg går ut fra at dette dreier seg om unge som allerede er i drift, og som kan tenkes å bryte barrieren det er å begynne med heroin.
Lederen for narkotikaavsnittet bekrefter at markedet nå er svært brutalt, og at heroinet er billig. En brukerdose heroin koster 170 kroner.

- Fra dørvakt

Ifølge rapporten fra Ungdom Mot Vold, får ungdommene beskjed om å «spre ryktet videre» når de har mottatt stoffet.

- Jeg har nettopp snakket med en ungdom som fikk tilbud om gratis heroin av en dørvakt på et utested sist lørdag, sier Farid Bouras.
Unge under kriminell lavalder er attraktiv arbeidskraft. Ved å bruke barna som kurerer og oppbevaringsposter, risikerer de lite. Ungdommene får høre at de skal få gratis stoff så lenge de vil, men erfarer fort at ingenting er gratis i lengden.

«Ungdom Mot Vold har snakket med ungdommer som er blitt voldtatt med flaske som straff for å ikke gjøre opp for seg,» heter det i rapporten.