14 av 14 er menn

Sjekk bildene av styret og toppledelsen i TV 2-konsernet: Av 14 maktpersoner er det ikke én eneste kvinne!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtlige ti styremedlemmer i TV 2 Gruppen - blant dem tre representanter for de ansatte i TV 2 - er menn. Det er også kvartetten i mediekonsernets toppledelse - konsernsjef Kåre Valebrokk og direktørene Rune Indrøy, Øivind Johannessen og Kjetil Nilsen.

Av tolv personer som utgjør ledelsen og redaktørkollegiet i TV 2 AS, er bare tre kvinner.

-  En moderne norsk mediebedrift bør ha større ambisjoner enn å ha en så skjev kjønnsrepresentasjon i ledelsen, sier medie- og kjønnsforsker Wenche Mühleisen ved Universitetet i Oslo.

-  Et mangfold i styrerommene signaliserer fleksibilitet, lydhørhet - og ikke minst en rimelig representasjon av seerne.

Mühleisen har forsket spesielt på kjønnsforskjeller blant programlederne i TV-kanalene.

-  Det sies jo ofte at det er vanskelig å få tak i kvalifiserte kvinner. Men det er fordi man som regel leter i egne nettverk etter dem som likner mest på seg selv. Med litt ekstra innsats, finnes det mange godt kvalifiserte kvinner.

-  Steinaldersignal

Programleder Åse Linda Tynning i «God morgen, Norge!» mener det er på tide at kvinnene gjør inntog på ledersida.

-  Det er både uheldig og merkelig at TV 2s styre bare består av menn, særlig med tanke på at TV 2 er en ganske god kvinnearbeidsplass, sier Tynning.

Hans Geelmuyden, seniorpartner i kommunikasjonsrådgivningsfirmaet Geelmuyden.Kiese, tror TV 2 ville laget bedre TV - og tjent mer penger - dersom kvinner også ble inkludert i ledelsen.

-  En TV-stasjon er avhengig av to ting: Kreativitet og kontroll. Dette sikrer man ved å ha et mangfold i ledelsen, mener han.

Geelmuyden er overbevist om at TV 2-konsernet vil være nødt til å få kvinner inn i styrerommet og toppledelsen i framtida.

-  For dette gir jo et steinaldersignal ut til publikum.

-  Eiernes valg

Konserndirektør Rune Indrøy i TV 2 påpeker at det er eierne i TV 2 som selv velger sine representanter til styret.

-  De er i sin fulle rett til å velge hvem de ønsker. Når det gjelder de tre som representerer de ansatte, ble disse valgt etter en avstemning der alle de ansatte hadde stemmerett, forklarer Indrøy.

Han understreker at TV 2 AS både har kvinnelig økonomidirektør, personaldirektør og planleggingssjef, tre svært sentrale posisjoner i TV-kanalen. Mediebedriften har også etablert et nettverk for kvinnelige mellomledere for å gi dem mulighet til å videreutvikle seg innen ledelse.

-  TV 2-konsernet har hele tida hatt som prinsipp at kvalifikasjoner avgjør ved valg av ledelse, sier konserndirektøren.

Han blåser av Wenche Mühleisens uttalelser om kjønnsfordelingen i TV 2.

-  Jeg vil ikke kalle det forskning, snarere lett synsing, sier han.

SE HVA SOM SKJER ...: Her er styret i TV 2 Gruppen, fra v.: Terje Dalen (ansattes representant), Tommy Melle, Bengt Martin Olsen, Jon Espen Lohne, Harald Norvik (styreleder), Stål Talsnes (ansattes representant), Jan Erik Knarbakk, Jan Arve Sandås (ansattes representant), Sverre Munck og Hans Jacob Carstensen. Foto: TV 2
GOD MORGEN, NORGE: Her er toppledelsen i TV 2-konsernet: Konsernsjef Kåre Valebrokk (t.v.) og direktørene Rune Indrøy, Øivind Johannessen og Kjetil Nilsen.