14 barn har fått narkolepsi etter pandemivaksine

- Flere enn ventet, melder Statens Legemiddelverk.

VAKSINE: Pandemix, som ble brukt som vaksine mot den såkalte svineinfluensaen, viser seg nå å gi flere bivirkninger enn Statens Legemiddelverk forutså.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VAKSINE: Pandemix, som ble brukt som vaksine mot den såkalte svineinfluensaen, viser seg nå å gi flere bivirkninger enn Statens Legemiddelverk forutså. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I etterkant av vaksinering med Pandemrix, brukt mot den såkalte svineinfluensaen, er det nå meldt om 14 tilfeller av narkolepsi hos barn i Norge.

Det er flere tilfeller enn ventet, skriver Statens legemiddelverk på sine hjemmesider.

- Vi ventet cirka fem tilfeller, og nå som tallet er kommet opp i 14, mener vi det er så mye mer enn ventet at vi velger å gå ut med disse tallene, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket, til Dagbladet.

Ingen sikker forklaring - Dette er både den mest alvorlige og mest overraskende bivirkningen av vaksina, tilføyer Madsen.

Det er i lengre tid blitt konstatert et økt antall tilfeller av sykdommen hos barn i Finland, Frankrike og Sverige, men i Norge har det fram til nå har det blitt sagt at selv om det er meldt om tilfeller av narkolepsi her, er det ikke flere enn den normale forekomsten.

- Nå ligger imidlertid vi over det som var forventet, sier Madsen.

Det er foreløpig ikke funnet noen sikker forklaring på en mulig sammenheng mellom Pandemrix og narkolepsi, men det pågår ulike vitenskapelige undersøkelser for å kartlegge mulige årsaker.  All informasjon fra Norge er sendt til de europeiske legemiddelmyndighetene og vil bli diskutert sammen med informasjon fra andre europeiske land.

- Vi tar dette alvorlig, og vil sammen med andre legemiddelmyndigheter arbeide med å finne ut av årsaken, sier Madsen.

Ikke økning hos voksne Det er meldt om to tilfeller av narkolepsi hos voksne personer i Norge. Blant de 14 barna er sju gutter og sju jenter. Barna er i alderen 4 til 18 år.

Til sammen ble 598 000 barn i alderen fra seks måneder til 19 år vaksinert med Pandemrix. Det har ikke vært sett noen øking i antallet tilfeller hos voksne i Finland, Frankrike, Norge eller Sverige, ifølge Legemiddelverket.  

Ifølge Legemiddelverket er vanlig forekomst av narkolepsi hos barn om lag ett tilfelle per 100 000 barn. På denne bakgrunn var det ventet om lag fem tilfeller hos vaksinerte barn, mens det nå altså er meldt om 14 tilfeller.

Dette tilsvarer en øking på mellom to og tre ganger, fra ett tilfelle per 100 000 barn til mellom to og tre tilfeller per 100 000 barn.

- Kan bli flere Den endelige vurderingen av noen av de meldte tilfellene er ikke ferdig, slik at disse beregningene kan bli endret.

Siden det ofte tar lang tid før narkolepsi-diagnosen blir fastslått hos barn, kan det også bli meldt om flere tilfeller, skriver Statens Legemiddelverk på sine hjemmesider.

- Vi kan ikke med sikkerhet si om vi vil se flere tilfeller av narkolepsi, men det er nå godt over et år siden de siste ble vaksinert med Pandemrix i Norge, og derfor regner vi med at risikoen for flere tilfeller blir mindre per dag som går, sier Madsen.

Den europeiske vitenskapelige komiteen for legemidler (CHMP) vil diskutere mulig sammenheng mellom Pandemrix og narkolepsi hos barn på et møte i juli 2011. 

ALVORLIG: Avdelingsoverlege Steinar Madsen ser alvorlig på den økte forekomsten av narkolepsi hos barn i etterkant av  Pandemrix-vaksinering. 

Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
ALVORLIG: Avdelingsoverlege Steinar Madsen ser alvorlig på den økte forekomsten av narkolepsi hos barn i etterkant av Pandemrix-vaksinering. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer