14 barn har fått narkolepsi etter pandemivaksine

- Flere enn ventet, melder Statens Legemiddelverk.

VAKSINE: Pandemix, som ble brukt som vaksine mot den såkalte svineinfluensaen, viser seg nå å gi flere bivirkninger enn Statens Legemiddelverk forutså.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VAKSINE: Pandemix, som ble brukt som vaksine mot den såkalte svineinfluensaen, viser seg nå å gi flere bivirkninger enn Statens Legemiddelverk forutså. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I etterkant av vaksinering med Pandemrix, brukt mot den såkalte svineinfluensaen, er det nå meldt om 14 tilfeller av narkolepsi hos barn i Norge.

Det er flere tilfeller enn ventet, skriver Statens legemiddelverk på sine hjemmesider.

- Vi ventet cirka fem tilfeller, og nå som tallet er kommet opp i 14, mener vi det er så mye mer enn ventet at vi velger å gå ut med disse tallene, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket, til Dagbladet.

Ingen sikker forklaring - Dette er både den mest alvorlige og mest overraskende bivirkningen av vaksina, tilføyer Madsen.

Det er i lengre tid blitt konstatert et økt antall tilfeller av sykdommen hos barn i Finland, Frankrike og Sverige, men i Norge har det fram til nå har det blitt sagt at selv om det er meldt om tilfeller av narkolepsi her, er det ikke flere enn den normale forekomsten.

- Nå ligger imidlertid vi over det som var forventet, sier Madsen.

Det er foreløpig ikke funnet noen sikker forklaring på en mulig sammenheng mellom Pandemrix og narkolepsi, men det pågår ulike vitenskapelige undersøkelser for å kartlegge mulige årsaker.  All informasjon fra Norge er sendt til de europeiske legemiddelmyndighetene og vil bli diskutert sammen med informasjon fra andre europeiske land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer