Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skogbranner

14 branner hver dag i mai og juni. - Det er en ekstrem situasjon

I mai og så langt i juni var det registrert 499 branner i gress og skog i Norge.

SKOGBRANN: Brannhelikopter ble satt inn i slukkingen av en brann spredde seg i vegetasjonen på Remøya i Herøy kommune i Møre og Romsdal 28. mai. Foto: Knut Arne Aarset / Sunnmørsposten / NTB scanpix
SKOGBRANN: Brannhelikopter ble satt inn i slukkingen av en brann spredde seg i vegetasjonen på Remøya i Herøy kommune i Møre og Romsdal 28. mai. Foto: Knut Arne Aarset / Sunnmørsposten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstrem varme og svært lite nedbør har ført til svært stor skogbrannfare i Sør-Norge. Det har ført til at antallet branner i gress og skog har eksplodert.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det var 499 branner i gress og skog i Norge i mai og så langt i juni (per 5. juni). Det er 161 flere sammenliknet med samme periode i fjor. Det vil si at det de siste 36 dagene har vært i snitt nesten 14 daglige branner i Norge.

- Det er en ekstrem situasjon. Jeg kan ikke huske at det har vært så tørt så tidlig på sommeren noen gang, sier Hans Kristian Madsen, fungerende seksjonssjef for brann og redning i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, til Dagbladet.

Det har vært langt flere branner i gress- og innmark enn branner i skog og utmark, viser en oversikt fra direktoratet (se tabell under). Madsen forklarer at årsaken er at ni av ti branner skyldes menneskelig aktivitet, noe som vil si grilling og andre aktiviteter. Brannene som ikke skyldes menneskelig aktivitet, er for eksempel lyn.

- Det er veldig viktig at folk følger påleggene. Det er veldig, veldig tørt, sier han.

Type brann Mai 2018 Juni 2018
Branner i gress- eller innmark29856
Branner i skog- eller utmark11134
Totalt40990
Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Beredskapshelikoptre på plass

Kommer det ikke nok regn, kan antallet branner i inn - og utmark bli langt flere.

Skogbrannindeksen til Yr er stort sett knallrødt over hele landet, sett bort fra de tre nordligste fylkene.

For eksempel mandag kveld var det skogbrann ved Åsland i Oslo. I en periode fryktet brannvesenet at E6 måtte stenges. Brannen ble slukket natt til tirsdag.

- Årsaken til skogbrannfaren er rett og slett været, enkelt sagt. Når vi har sånt vær som vi har hatt de siste ukene, blir det en del branner, sier Madsen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har ni brannhelikoptre i beredskap som står plassert rundt omkring i Sør-Norge.

I ettermiddag kommer direktoratet til å gjøre en ny vurdering på om helikoptrene skal flyttes til andre steder eller om de skal fortsette å stå der de står per nå. Tirsdag ettermiddag står ett helikopter på Værnes, to på Kjeller, ett på Hamar, ett på Kinsarvik, ett på Sauda, ett på Stavanger og ett på Bringeland, i tillegg til beredskapsmaskinen på Torp.

Oslo politidistrikt opplyser til Dagbladet at de ikke har tall på hvor mange forelegg de har skrevet til folk som har trosset grillforbudet i distriktet. De opplyser videre at dersom man trosser det totale grillforbudet og der det utgjør en brannrisiko, regnes det som brudd på Brannvernlovens § 42 og bøtesatsen vil være fra kr 6000 – subsidiært 15 dagers fengsel. I tillegg kan man ved skade og utrykning risikere å bli dømt til å betale erstatning.

SILD I TØNNE: I dag ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Vil fortsette

Ifølge Meteorologisk Institutts værrapport for mai lå temperaturene i landet på 4,4 grader over normalen, og mai har vært den varmeste som er registrert i en serie som går tilbake til 1900.

Nedbørmengden for hele landet var 70 prosent av normalen, og en rekke stasjoner i Sør-Norge fikk over 50 prosent av den normale nedbøren.

PÅ PLASS: Brannvesenet jobber med å slukke skogbrannen ved Taraldrud trafikkstasjon mandag kveld.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ PLASS: Brannvesenet jobber med å slukke skogbrannen ved Taraldrud trafikkstasjon mandag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Det store spørsmålet er når og eventuelt hvor mye nedbør det vil komme den neste uka. Ifølge meteorologen finnes det bare et lite håp for bøndene i Sør-Norge som har tørre kornåkrer og at faren for skogbrann kan ta slutt.

- Prognosene er veldig usikre og sprikende. Sånn som det ser ut nå, er det en sjanse for at det kommer litt nedbør til helga særlig i indre strøk av Østlandet, som rundt Lillehammer-området, sier Magni Svanevik, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Dette er mest sannsynlig ikke nok til å avblåse skogbrannfaren i Sør-Norge.

- Det må komme 20 til 30 millimeter med nedbør over en lengre periode, gjerne over 12 timer for at det skal trekke ned i bakken. En kraftig skur på en time vil bare renne bort og vil ikke hjelpe. Regnet bør komme om natta for at det ikke fordamper i sola, sier Svanevik og fortsetter:

- Det skal komme 10 til 15 mm i Hedmark og Oppland i helga. Det spørs om det hjelper.

Lite nedbør

På Vestlandet og Sørlandet er det få prognoser som viser at det vil regne denne uka, men det kan se ut til at det kan komme i starten av neste uke.

- Fram til fredag og lørdag er det i hvert fall tørt fra Trøndelag og sørover, sier Svanevik.

Om regnet, som kommer på Østlandet til helgen og på Vestlandet og Sørlandet neste uke, er nok til å dempe faren for skogbrann og gjøre bøndene fornøye, er usikkert. Det skal nemlig mye regn som skal til for at skogbrannfaren er over.

For Trøndelag sin del også der sola fortsette å skinne, men nord i fylke er det fare for nedbør i løpet av uka.

Surt og kaldt i nord

Værkontrastene har vært store i landet de siste tre ukene, med «syden-varme» i sør og regn og kalde temperaturer i nord. På spørsmål om været snur om, er svaret klart: Det vil det ikke.

Det sure og regnfulle været i nord vil fortsette, med vind fra nord. Til helga kan det se ut til at de som bor sør i Nordland vil få opp mot 20 grader.

- Varmen i sør vil ikke flytte seg nordover som det ser ut til nå. Høytrykket over Sør-Norge vil fortsette å gi fint vær. Det kan se ut til at det kan bygge seg opp og bli litt finere vær i nord og gi litt lettere vær. Det eneste vi kan gjøre er å håpe, sier meteorolog Magni Svanevik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!