14 døde i ubåtbrann i Barentshavet

Ubåten var ute for å gjøre vitenskapelige undersøkelser på havbunnen, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

LIGGER TIL KAI: Ubåten ligger nå til kai i den russiske marinebyen Severomorsk, i Murmansk oblast, på Kolahalvøya. Foto: Google
LIGGER TIL KAI: Ubåten ligger nå til kai i den russiske marinebyen Severomorsk, i Murmansk oblast, på Kolahalvøya. Foto: GoogleVis mer

14 personer omkom i en brann om bord i et russisk undervannsfartøy mandag.

Det melder det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Ubåten befant seg i russisk farvann i Barentshavet da brannen brøt ut. Fartøyet gjorde «vitenskapelige undersøkelser» på havbunnen på vegne av det russiske forsvaret, heter det i uttalelsen, ifølge de russiske nyhetsbyråene Tass og Ria Novosti.

Det er uklart hvordan brannen oppsto, men i uttalelsen heter det at mannskapet døde som følge av den «giftige» brannen.

SEVEROMORSK: I byen ligger den russiske nordflåtens administrative hovedkvarter, og huser også store deler av flåten. Her et bilde fra 2006, etter en ulykke som involverte en atomdrevet ubåt. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
SEVEROMORSK: I byen ligger den russiske nordflåtens administrative hovedkvarter, og huser også store deler av flåten. Her et bilde fra 2006, etter en ulykke som involverte en atomdrevet ubåt. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Fraktet til lukket by

Nå ligger ubåten til kai i den lukkede militærbyen Severomorsk, som befinner seg i Murmansk oblast, bare noen mil fra den norske grensa.

Her vil den russiske marinen lede arbeidet med å undersøke fartøyet, og forsøke å finne årsaken til brannen.

Alle personene om bord i den russiske ubåten var tilknyttet det russiske forsvaret.

Den russiske forretningsnyhetskanalen RBK skriver at brannen oppsto om bord i den atomdrevne ubåten AS-12, som av russiske medier bare kalles Losjarik klokka 20.30 lokal tid mandag kveld.

Losjarik ble i sin tid bygget for å drive forskning, redningsarbeid og spesialoperasjoner for det russiske forsvaret, ifølge Wikipedia.

Byggingen av ubåten ble allerede påbegynt i 1988, men som følge av pengemangel på store deler av 90-tallet, ble den ikke ferdigstilt før 2003.

Hyller mannskapet

I uttalelsen fra det russiske forsvarsdepartementet framgår det ikke hvor mange personer som var om bord i ubåten.

Nøyaktig hva slags fartøy det er snakk om, blir heller ikke beskrevet i myndighetenes uttalelse.

Russiske myndigheter skriver imidlertid at det bare var mulig å slukke brannen som følge av mannskapets «uselviske handlinger».