14 drept og 200 skadd

Den gigantiske gasseksplosjonen i Belgia satte fyr på biler som sto 500 meter unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En svært kraftig eksplosjon rystet i 08.30-tida et gassgassverk nær byen Ath rundt tre mil sørøst for Brussel. Belgiske myndigheter opplyser at minst 14 personer er omkommet.

I tillegg er rundt 200 skadd - halvparten med brannskader. Rundt tretti har alvorlige skader. Ambulanser og helikoptre går i skytteltrafikk til sykehusene i området.

Drønnet og trykket fra eksplosjonen kunne merkes flere kilometer unna gassverket i industriområdet Ghislenghien. Flere titalls meter høye, oransje flammer strakte seg opp fra eksplosjonsstedet og satte fyr på biler som sto opptil 500 meter unna.

Eksploderte etter en halvtime

- Jeg trodde et fly var i ferd med å krasje i huset vårt. Da vi kom ut i gata, så vi en søyle med hvit røyk og lyden var overdøvende, forteller Carine Vanus som bor 9 kilometer unna.

Brannen spredte seg til to fabrikker i nærheten, og tjukk røyk lå som et teppe over et stort område.

- Gass som strømmet ut fra en lekkasje, ble antent og eksploderte, sier en talsmann for selskapet Fluxys som driver Belgias nettverk av gassrørledninger.

Lekkasjen ble oppdaget i 08-tida, og gassen tok fyr mens anleggsarbeiderne forsøkte å tette lekkasjen. Deretter eksploderte både den en meter tjukke ledningen og en gasstank som befant seg i nærheten. Innenriksdepartementet opplyser at trykket i rørledningen var svært høyt. Ledningen fører gass fra havnebyen Zeebrugge på den belgiske kysten til brukere i Frankrike.

Får hjelp av naboprovinser

Innbyggerne i nærområdet er bedt om å holde seg innendørs med lukkede vinduer, men det er forløpig ikke beordret evakuering. Det er så langt ikke påvist giftig gass i omrrådet.

Politi og brannvesen var på stedet etter kort tid, og flere av disse er blant ofrene. Myndighetene har iverksatt katastofeberedskap, og får hjelp fra nærliggende provinser i Belgia og Frankrike. Militære styrker er satt inn i redningsarbeidet, og seks militærhelikoptre frakter skadde til sykehus. En militær brannskade-enhet bidrar også.

Trolig ikke sabotasje

Aksjonen blir koordinert fra det føderale krisesenteret. Helseminister Rudy Demotte avbryter ferien i Bulgaria og er på vei til ulykkesstedet med militærfly.

Motorveien som går gjennom området er stengt i begge retninger slik at ambulanser og likbiler skal slippe lettere fram. Ingenting tyder på at ulykka skyldes terrorisme, sabotasje eller andre kriminelle handlinger.

<B>GIKK I LUFTA: I en halvtime jobbet anleggsarbeiderne med å tette lekkasjen i gassledninga. Så smalt det.
FÅR HJELP: En skadd mann får førstehjelp like ved eksplosjonsstedet.
<B>RASKT FRAMME: Flere politi- og brannfolk ble skadd da de ankom den voldsomme brannen. Noen kan også ha omkommet, men kaotiske forhold på stedet gjør at ingen foreløpig har kontroll på antall drepte og skadde.
<B>KRAFTIG EKSPLOSJON: Brannen raste etter ulykka utenfor Brussel, og folk blir bedt om å holde seg innendørs for å unngå den tjukke røyken.
LEKKASJE: Gass som strømmet ut fra en lekkasje, ble antent og eksploderte.