14 gårder truer freden

Et område på ti kvadratkilometer kan føre til nye krigshandlinger i Sør-Libanon, og forhindre utplassering av nye FN-styrker. Grensetvisten vil være en av fredsmekler Terje Rød-Larsens største utfordringer de nærmeste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Området det dreier seg om har vært okkupert av Israel siden 6-dagerskrigen i 1967 og kalles Shebaa-gårdene. Her finnes 14 bondegårder og en skiheis. En del av dem som bor der, er jøder som er kommet fra Etiopia.

Da området ble okkupert, tilhørte det Syria. Nå hevder både libanesiske og syriske myndigheter at dette egentlig er libanesisk territorium. Saken har allerede noe farseaktig over seg.

Vil slåss

- Den israelske tilbaketrekningen er ikke fullført før Shebaa-gårdene igjen er libanesiske, sier regjeringen i Beirut. Den shia-muslimske Hizbollah-geriljaen som nå har kontrollen i Sør-Libanon, sier den om nødvendig vil gå til militære aksjoner for å få området tilbake.

Ifølge grensekart fra 1923 ligger en mindre del av Shebaa-gårdene innenfor libanesisk territorium. Israelske myndigheter har tilbudt seg å trekke seg tilbake til 1923-grensa, men det er ikke nok, verken for Hizbollah eller regjeringene i Beirut og Damaskus.

De fleste observatører ser Syrias hånd bak denne konflikten. Syrerne har brukt Hizbollah og situasjonen i Sør-Libanon som et forhandlingskort for å få de okkuperte Golan-høydene tilbake fra Israel.

Når israelerne nå har trukket seg tilbake fra Sør-Libanon, har Syrias president Hafez al-Assad mistet mye av dette forhandlingskortet. Ved å kreve Shebaa-gårdene overlevert til Libanon, kan al-Assad fortsatt holde litt av spenningen ved like i Sør-Libanon.

Terje Rød-Larsen, som er FNs spesialutsending i Libanon, har ifølge avisa The Jerusalem Post i sin rapport slått fast at Shebaa-gårdene er syrisk område. Det samme sier UNIFIL-talsmann Timur Goksel. For Rød-Larsen og FN er det av største betydning at denne konflikten løses så fort som mulig. Trolig vil ikke libanesiske myndigheter tillate utplassering av flere FN-styrker i Sør-Libanon før Shebaa-gårdenes framtid er avklart.

Få som tror

Shebaa-gårdene ligger like ved Golan-høydene, rett nedenfor Hermon-fjellet. På libanesisk side ligger landsbyen Shebaa, der norske FN-soldater holdt til i tjue år.

At Syria skulle gi bort dette området frivillig til Libanon, er det få som tror. Trolig er «gavmildheten» bare av kortsiktig art, i forbindelse med det spillet som nå pågår.