14. juli skal romsonden reise forbi Pluto: - Aldri har vi utforsket noe så langt borte

Oppsummerer menneskets romforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I forbindelse med reisen til Pluto tar National Space Society deg med på en reise gjennom menneskets romforskning.

Se video av menneskets utforskning av reise øverst i saken.

Romsonden «New Horizons» startet i 2006 på en reise til dvergplaneten Pluto.

Målet er å kunne ta nye og bedre bilder av en forholdsvis uutforsket del av verdensrommet.

Raskeste romfartøy sendt fra jorden Den 14. juli vil den, om alt går etter planen, reise fordi Pluto.

Da romsonden ble sendt opp fra Jorden nådde den en hastighet på omtrent 58 000 km/t.

<strong>PLUTO:</strong> 14. april kunne NASA offentliggjøre dette bildet - det første fargebildet som er tatt av Pluto. Den lille kula ved siden er Charon, Plutos største måne. Foto NASA / NTB Scanpix
PLUTO: 14. april kunne NASA offentliggjøre dette bildet - det første fargebildet som er tatt av Pluto. Den lille kula ved siden er Charon, Plutos største måne. Foto NASA / NTB Scanpix Vis mer

Det gjør den til det romfartøyet, sendt opp fra Jorden, som har nådd den høyeste farten, skriver Live Science

Verdens første fargebilde I midten av april kunne NASA publisere verdens første fargebilde av Pluto, tatt av «New Horizons».

Også Plutos største måne, Charon, var med på bildene.

Bildet i seg selv var kanskje ikke så oppsiktvekkende, men sonden vil i løpet av de neste ukene forhåpentligvis sende flere og skarpere bilder, og dermed også informasjon, om Plutos uutforskede del av solsystemet.

Den 478 kg tunge sonden, som ble skutt opp 19. januar 2006, gikk i dvale i nesten ni år på vei gjennom solsystemet, men våknet til liv i desember i fjor.

- New Horizons står nå på terskelen til nye oppdagelser. Hvis romfartøyet observerer flere måner mens vi nærmer oss Pluto, vil det være verdener som ingen har sett før, sier forskeren John Spencer, ved Southwest Research Institute i Colorado til NASA tidligere i år.

Mistet planet-statusen Samme år som sonden ble skutt opp i 2006 mistet Pluto sin status som planet. Forskerne i NASA mener likevel informasjon om Pluto, som nå blir kalt en dvergplanet, og om rommet rundt, vil gi dem ny spennende kunnskap om solsystemet vårt, og solsystemene utenfor.

Det var dr. Michael Brown og kolleger ved California Institute of Technology som var direkte årsak til at Pluto ikke skulle få smykke seg med tittelen planet lenger.

Dagbladet møtte ham i 2012, og fortalte at han fremdeles fikk sinte telefoner og e-poster av Pluto-tilhengere som spør han hvorfor Pluto ikke lenger er en planet.

- Jeg tror det er de samme sjetteklassingene som ble opprørt i 2006, som nå er blitt voksne. De ringer alltid på fredager eller lørdager, og det er alltid lyden av fest i bakgrunnen, sa Brown til Dagbladet da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer