TELTHUSBAKKEN I NATT: To mennesker mistet livet da et hus i trehusgata i Oslo sentrum brant ned. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
TELTHUSBAKKEN I NATT: To mennesker mistet livet da et hus i trehusgata i Oslo sentrum brant ned. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

14 mennesker har mistet livet i brann den siste uka

Verste brannår siden 1979.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare den siste uka har 14 mennesker mistet livet i branner i Norge.

- Dessverre kan vi allerede nå konstatere at 2008 er det verste brannåret siden 1979 da 91 personer omkom i brann, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening.

Til nå i år har 81 personer mistet livet i branner her i landet. Senest natt til torsdag omkom to personer i en brann i Telthusbakken i Oslo, mens en eldre mann omkom i en boligbrann på Nøtterøy torsdag ettermiddag.

18 evakuert

To personer er funnet omkommet etter brannen i Telthusbakken, som ble meldt klokka 0.25 natt til torsdag. De omkomne er ikke identifisert, men et ektepar på 67 og 66 år er savnet etter brannen.

18 personer i nabohusene ble evakuert under brannen. Ingen av dem ble skadd.

SIST HELG: Seks Personer omkom og 11 ble skadet under brannen i Urtegata i Oslo natt til lørdag.
Foto: Espen Hovde /SCANPIX
SIST HELG: Seks Personer omkom og 11 ble skadet under brannen i Urtegata i Oslo natt til lørdag. Foto: Espen Hovde /SCANPIX Vis mer

Telthusbakken ligger i Oslo sentrum, med eldre trehus på den ene siden og parsellhager på den andre siden. Husene ligger relativt tett, men brannvesenet klarte å avgrense flammene til det ene huset.

- Jeg mener at husene her i Telthusbakken bør få et felles brannvarslingsanlegg med direkte samband til brannvesenet i Oslo, sier en av beboerne i gata, Knut Nordby, til NTB.

Han får støtte av en annen beboer i gata, Tom Just Olsen, som sier det går kaldt nedover ryggen hans ved tanken på nye branner i den gamle trehusbebyggelsen ved Gamle Aker kirke i Oslo.

- Det er tømmermateriale i husene som stammer fra slutten av 1700-tallet, som er tørt og som brenner godt, sier de to.

Minnestund

Natt til lørdag i forrige uke mistet seks mennesker livet i en brann i Urtegata på Grønland i Oslo. Torsdag ettermiddag var det minnestund for de seks i Grønland kirke.

HERØY PÅ SUNNMØRE: 
Fire unge mennesker omkom i boligbrannen på Flusund i Herøy kommune på Sunnmøre søndag.  
Foto: Stein Arne Lilleøy/Vestlandsnytt / SCANPIX
HERØY PÅ SUNNMØRE: Fire unge mennesker omkom i boligbrannen på Flusund i Herøy kommune på Sunnmøre søndag. Foto: Stein Arne Lilleøy/Vestlandsnytt / SCANPIX Vis mer

- Det er ekstra tungt når så mange mennesker mister livet i branner i løpet av en så kort periode, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H) til NTB.

Oslopolitiet jobber med å identifisere de døde etter brannen, men arbeidet tar tid. Torsdag ettermiddag kunne imidlertid politiinspektør Gro Smogeli bekrefte at tre personer var identifisert. Brannårsaken er ukjent.

Etterforskes

Heller ikke politiets undersøkelser etter brannen i Herøy på Sunnmøre natt til søndag har gitt svar på hva som er brannårsaken. Fire unge mennesker omkom i brannen i et bolighus.

Kriminalteknikere, en brannhund fra Kripos og eleksperter startet onsdag granskingen av det utbrente huset i Herøy kommune.

- Det pågår taktisk og teknisk etterforskning. Det vil sikkert ta mange dager. Det er avhørt mellom 15 og 20 vitner i saken, forteller lensmann Per Otto Myklebust ved Herøy og Sande lensmannskontor til NTB.

SISTE SLUKKING: Telthusbakken torsdag morgen.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SISTE SLUKKING: Telthusbakken torsdag morgen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Det ble torsdag holdt en markering da kistene deres ankom Torvik i Herøy med Hurtigruten, etter at identifiseringsarbeidet var avsluttet i Bergen

Etterlyser tiltak

Brannvernforeningen vil nå ta initiativ til et snarlig møte med politisk ledelse i Justisdepartementet for å få presentert sitt syn på hva som behøves av snarlige tiltak.
NTB

GRØNLAND I DAG: Minnemarkering for de omkomne i Urtegata. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
GRØNLAND I DAG: Minnemarkering for de omkomne i Urtegata. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer