Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1,4 milliarder passord lekket

I en masselekkasje har passord som har vært brukt av blant andre Erna Solberg, Telenor-sjef Sigve Brekke og DNB-sjef Rune Bjerke blitt lagt ut åpent på nett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftenposten er en rekke norske samfunnstopper rammet av masselekkasjen av 1,4 milliarder passord.

En av dem, utviklingsminister Nikolai Astrup (H), bekrefter overfor avisa at et av hans gamle passord er blitt lekket.

Det skal være en internasjonal gruppe nettaktivister som nylig skal ha lagt ut den søkbare databasen på nettet.

Avisa skriver at stikkprøver viser at norske toppolitikere og næringslivsledere tyr til svært åpenbare fraser når de skal lage sine passord. De hevder at i mange tilfeller brukes navnet til kona, barn eller hunder, i kombinasjon med fødselsår eller andre tall.

MATTE: I dag vil du ikke vinne noe i fotball med mindre du har et analyse-team som går gjennom alle tallene til en fotballspiller. Vi gjør matten så du slipper å gjøre det. Video: FourFourTwo Vis mer

573 000 norske

Dagbladet har gjennomgått data fra lekkasjen. Samlingen ble publisert på nettstedet Reddit på det åpne nettet i desember i fjor, og viser blant annet at minst 573 000 norske e-postkontoer er berørt.

De viser også at det har lekket passord til 166 e-postadresser tilknyttet Stortinget. I tillegg er samme informasjon lekket om 739 forskjellige e-postadresser fra departementene og 342 fra politiet.

Også Norsk senter for informasjonssikring har tidligere omtalt passordene på avveie.

Fortsatt nyttig for kriminelle

NorSIS skrev at det var sikkerhetsfirmaet @4iQ som avslørte samlingen av e-postadresser og tilhørende passord i klartekst.

Noen av passordlekkasjene fant sted for flere år siden, og har sirkulert på nettet en stund. Det gjør ikke informasjonen mindre nyttig for kriminelle, skriver Forbes.

For folk har for vane å resirkulere egne passord, eller bruke liknende versjoner av passordet seinere. Det er også mange som ikke reagerer raskt nok på passordlekkasjer, noe som kan føre til at flere av disse passordene fortsatt er i bruk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!