14 millioner kroner «forsvunnet»

En Toronto-del av Tvind-organisasjonen har ikke brukt noen av de første 14 millionene de fikk inn på veldedighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planet Aid Canada har tre klesbutikker og nærmere 200 innsamlingskasser i delstaten. Siden 1998 har de også fått inn store donasjoner fra folk som trodde de hjalp fattige i India og Afrika. Faktum er at pengene ikke har kommet fram og Planet Aid Canada hevder å ha et underskudd på tre millioner kroner, melder avisa Toronto Star.

- Vi har ikke hatt mulighet til å bidra til utviklingsprosjektene, sier president Carsten Hansen i Planet Aid Canada.

Han sier at de ikke er støttet av regjeringen eller store selskap og at det derfor er vanskelig å få det til å gå rundt. Organisasjonen sier at pengene har gått til drift og administrasjon.

Hansen hevder at de ga 250.000 kroner til et utviklingsprosjekt i Zimbabwe i fjor, men det er ingen tall som kan bekrefte dette.

- Store problemer

Carl Juneau er direktør i myndighetenes veldedighetsdirektorat og stiller spørsmål ved driften til Planet Aid Canada.

- En organisasjon som har et slikt underskudd er i store problemer når det gjelder mulighetene til å fortsette, sier Juneau.

Spørsmålene rundt pengebruken til Planet Aid Canada er mye lik de som har blitt stilt rundt organisasjonen som står bak canadierne, Tvind. I februar ble lederen av Tvind-stiftelsen, danske Mogens Amdi Petersen, arrestert i USA. Han er siktet for skattesvindel og underslag i millionklassen.

Tvind opererer i 55 land og har som formål å samle inn penger til fattige i Afrika. Ifølge dansk politi har imidlertid store deler av pengene forsvunnet til toppene i systemet og Amdi Petersen eier flere luksusleiligheter og eiendommer flere steder i verden.

Slakter organisasjonen

Toronto Star har snakket med flere lokale personer som har angret på at de involverte seg i Planet Aid Canada og Tvind.

- Jeg følte ikke at jeg hjalp mennesker. De tar entusiastiske, unge mennesker og gjør dem forvirret og kyniske, sier Ellen Shifrin, som var seks måneder i India.

- Jeg investerte et år av livet mitt, masse energi og følte meg langt fra godt utnyttet. Dette er ikke veldedighet, det er internasjonal business, sier Nick Moss Gillespie, som sier det tok to år å komme over skuffelsen over å ikke kunne hjelpe de fattige i Angola.

- De har et ansvar for egen læring-program som ikke fungerer i det hele tatt. Folk satt på internett eller så på tv hele dagen, sier Sara Somerset som var tre måneder på opplæring i Michigan.

- Hjernevasking

Unge mennesker som melder seg til opplæring må betale 25.000 kroner for å delta og i tillegg samle inn nesten det dobbelte ved å gå fra dør-til-dør. Pengene skal gå til veldedige formål i utviklingsland, men rapporter kan nå tyde på at pengene er havnet hos Amdi Petersen og co.

Dagbladet.no har siden arrestasjonen i februar vært i kontakt med flere nordmenn som føler seg lurt av Tvind-systemet.

- Jeg kom hit med et håp om å hjelpe de som trenger hjelp. Hadde jeg visst noe om hva dette gikk ut på, hadde jeg aldri kommet hit, men heller valgt enn annen organisasjon. Jeg føler at de forsøker å hjernevaske oss, sa en ung nordmann som oppholder seg på en Tvind-skole i Danmark.- Hvor forsvant idealismen? Les mer om Tvind-historien i MAGASINET.