SULTER: Fem år gamle Manhash fra Jemen lider av alvorlig underernæring. Han veier bare fem kilo og behandles på en klinikk vest for den krgsherjede byen Hodeidah. Foto: NTB scanpix/AFP
SULTER: Fem år gamle Manhash fra Jemen lider av alvorlig underernæring. Han veier bare fem kilo og behandles på en klinikk vest for den krgsherjede byen Hodeidah. Foto: NTB scanpix/AFPVis mer

Sultkatastrofe

14 millioner mennesker risikerer å dø av sult

Flyktninghjelpen ber USA legge press på partene i Jemen-konflikten og mener en umiddelbar våpenhvile er det eneste som kan hindre en enorm sultkatastrofe.

- 14 millioner mennesker er i fare for å dø av sult i Jemen.

Slik åpner hjelpeorganisasjoner som opererer i Jemen et åpent brev til amerikanske myndigheter.

Flyktninghjelpen, som er blant de mest aktive på bakken i det krigsherjede landet, mener USA må ta på seg skylden for en uunngåelig katastrofe dersom de ikke bruker alle pressmidler for å få i stand en våpenhvile.

- Vi ber partene i denne brutale konflikten, FNs sikkerhetsråd og medlemsstatene om å sørge for en umiddelbar våpenhvile, åpning av alle Jemens havner, at offentlige tjenester gjenopprettes og at landets økonomi stabiliseres. Vi er nødt til å stanse denne menneskeskapte humanitære katastrofen, sier Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær, i en pressemelding.

Uten håp

Becky Bakr Abdulla (28) jobber i Flyktninghjelpens kommunikasjonsavdeling i Oslo og besøkte Jemen i begynnelsen av september i år. Med seg hjem hadde hun en rekke historier som har gjort kraftig inntrykk på henne.

PÅ BAKKEN: Becky Bakr Abdulla reiste til Jemen for å dokumentere sivilbefolkningens grusomme hverdag i det krigsherjede landet. Foto: Privat.
PÅ BAKKEN: Becky Bakr Abdulla reiste til Jemen for å dokumentere sivilbefolkningens grusomme hverdag i det krigsherjede landet. Foto: Privat. Vis mer

- De menneskene jeg møtte hadde mistet håpet om at situasjonen kunne endre. Man ser tydelige med egne øyene hvordan de fire åra har kvalt sivilbefolkningen, sier Becky Bakr Abdulla.

I det åpne brevet til Donald Trumps regjering skriver Flyktninghjelpen at utallige yemenitter ikke kommer til å overleve vinteren dersom den Saudiarabiske blokaden av landet tar slutt, havnene åpner for både kommersiell trafikk og at det gis tilgang for nødhjelpsorganisasjonene.

Flyktninghjelpen har bidratt med nødhjelp i Jemen siden konflikten startet for tre år siden, men mener nå de ikke har flere virkemidler tilgjengelig for å hindre en katastrofe.

Epidemi

Becky Bakr Abdulla trekker fram et av bildene hun tok i Jemen.

FLYKTNINGLEIR: Det finnes ikke tilgang på reint vann i flyktningleiren i Amran, nord for Sanaa. Foto: Becky Bakr Abdulla/Flyktninghjelpen.
FLYKTNINGLEIR: Det finnes ikke tilgang på reint vann i flyktningleiren i Amran, nord for Sanaa. Foto: Becky Bakr Abdulla/Flyktninghjelpen. Vis mer

- Det er fra en flyktningleir der de ikke har tilgang på rent vann eller toalettfasiliteter. De lever under telt med en mur rundt seg i konstant fare for krigshandlinger og livsfarlige sykdommer, sier Bakr Abdulla, som var 16 dager på bakken.

Ifølge Flyktninghjelpen har over en million mulige tilfeller av Kolera blitt rapportert i Jemen. De oppgir også at 22 millioner mennesker har behov for nødhjelp i form av medisiner, hjelp og beskyttelse.

OFFRE: Yusuf Ali Ahmed (28) holder opp telefonen som viser et bilde av slektningene som ble drept i bombeangrepet. Foto: Becky Bakr Abdulla/Flyktninghjelpen.
OFFRE: Yusuf Ali Ahmed (28) holder opp telefonen som viser et bilde av slektningene som ble drept i bombeangrepet. Foto: Becky Bakr Abdulla/Flyktninghjelpen. Vis mer

Et møte med jevnaldrende Yusuf Ali Ahmed (28) gjorde også sterkt inntrykk på Becky Bakr Abdulla.

- Josef bodde i barndomshjemmet sitt i Amran, en kommune nord for hovedstaden Sanaa. I løpet av en natt mistet han seks av sine familiemedlemmer da huset ble bombet, sier bakr Abdulla.

I brevet til USA skriver hjelpeorganisasjonene følgende:

- All humanitær innsats kan ikke lenger hindre at millioner sulter i hjel hvis ikke krigen umiddelbart avsluttes og innsats for å sørge for mat, drivstoff og andre livsviktige forsyninger når de som trenger det mest.