KOM UT AV GAZA FREDAG: Mai og Ibrahim Abureya med barna Ahmad (6), Fadi (3) og Marian (1) hadde vært i Gaza siden i sommer. Fredag kom de seg ut. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
KOM UT AV GAZA FREDAG: Mai og Ibrahim Abureya med barna Ahmad (6), Fadi (3) og Marian (1) hadde vært i Gaza siden i sommer. Fredag kom de seg ut. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

14 nordmenn slipper ut av Gaza

Slipper ut i morgen tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk UD fikk søndag kveld en etterlengtet melding fra israelske myndigheter om at 14 norske statsborgere slipper ut av Gaza i morgen tidlig.

- Hvis alt går bra slipper de ut i morgen tidlig, sier kommunikasjonrådgiver Haakon Svane i UD til Dagbladet.no.

- Må være sikkert
Men han understreker at det må være trygt ved grensa for at de 14 skal få komme seg ut.
- Israel er opptatt av det skal være sikkert på grensa, forklarer han.
Om de 14 kommer seg ut i morgen avhenger av at alle får beskjed i kveld. Telefonnettet i Gaza er i ferd med å bryte sammen og det er vanskelig å få kontakt med folk som oppholder seg i Gaza.

Svane forklarer at de 14 er en del av en større gruppe på cirka 250 personer som skal ut. Meldingen om at de 14 slipper ut kom på kort varsel i kveld.
Han sier at dette er en gledelig melding for norske myndigheter som har jobbet intenst for å få de norske ut.

Omfattende prosess
Det er en omfattende prosess som skal til for at utlendinger slipper ut av Gaza. De skal gjennom sikkerhetssjekker og må sende kopier av passene sine. Det kan fortsatt være nordmenn i Gaza.
- Men vi er avhengige av at de tar kontakt med oss for å få hjelp.

Dersom de 14 slipper ut i morgen skjer det på samme grenseovergang som sist, Erez. De vil bli transportert videre til Jordan hvor de får bistand av personell fra ambassaden.

Slapp ut fredag
Fredag ble seks nordmenn sluppet ut av Gaza. Blant dem var familien Abureya.
- Det har vært veldig, veldig vanskelig. Vi har grått hele tiden, sier Mai Abureya til Dagbladet.no.

Hun, ektemannen Ibrahim Abureya og barna Ahmad (6), Fadi (3) og Marian (1) bor i Kautokeino men reiste ned til Gaza på ferie i sommer for å besøke Ibrahims far.

De fortalte at barna ikke hadde sovet på flere dager. Nå skal de flytte til Flå i Hallingdal hvor pappa Ibrahim skal jobbe som allmennlege.