SKIPET: Det gamle hurtigruteskipet M/S Nordstjernen, her avfotografert i 2014 i forbindelse med Kystkulturfestivalen.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SKIPET: Det gamle hurtigruteskipet M/S Nordstjernen, her avfotografert i 2014 i forbindelse med Kystkulturfestivalen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

14 pågrepet på cruiseskip i Bodø

Mistenker brudd på utlendingsloven. 

Politiet pågrep torsdag 14 av mannskapet på det tidligere hurtigruteskipet MS Nordstjernen som lå til kai i Bodø, skriver NTB.

Politiet aksjonerte mot skipet torsdag morgen etter å ha fått informasjon om mulige lovbrudd.

- Vi har pågrepet 14 personer på grunn av mistanke om brudd på utlendingsloven, sier politiadvokat Charlotte Ringkjøb i Nordland politidistrikt til Avisa Nordland.

Hun vil overfor NTB ikke utdype hva det mulige lovbruddet handler om.

- De 14 er av ulike nasjonaliteter, og de er til avhør hos politiet. Så får vi se hva som skjer videre, sier hun.

Det tidligere Hurtigruteskipet eies i dag av rederiet Vestland Marine, og kom til Bodø fra Tromsø onsdag. Det skal ikke ha passasjerer om bord, opplyser NTB.

Hurtigruten sier de ikke har noe med saken å gjøre, men de har tidligere leid inn både skip og mannskap.

- Hurtigruten eier ikke skipet i dag, og vi hadde heller ikke noen leieavtale med rederiet nå. Så dette er i første rekke en sak mellom myndighetene og Vestland Marine, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten, til NTB.

- Men vi i Hurtigruten forventer at samtlige av våre leverandører følger lover og regler og opererer med norske lønns- og arbeidsvilkår, legger han til.

NRK har vært i kontakt med Jarle Rasmussen, som eier Vestland Marine. Han sier til forskjell fra politiet at alle de 14 pågrepne kommer fra samme land - Filippinene. Selv mener han at pågripelsene skyldes mangel på arbeidstillatelse og oppholdstillatelse, og at det hele er en misforståelse.

- Vi har forskjellige oppfatninger om arbeidstillatelse for mannskap utenfor EU og Schengen. Men dersom vi har gjort en feil, så skal vi rette opp i det, sier Rasmussen til NRK .

Politiadvokat Charlotte Ringkjøb sier til Dagbladet de 14 pågrepne ikke kommer fra samme land, men at det er snakk om to ulike nasjonaliteter.

- Saken er under etterforskning og de pågrepne skal avhøres. Vi har startet med avhørene, og etter det vil vi ta stilling til hva vi gjør videre, sier Ringkjøb.